„A
Reggeli gyors

Varsó puhulhat - Ursula harapni készül

15/09/2021 07:30

| Szerző: Klubrádió

A pápa elmagyarázta a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy mit jelent a kereszt. A nemzetközi sajtó ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy egyesek a saját politikájukat próbálják a kereszttel legitimálni. Ursula von der Leyen ma mondja el az unió helyzetéről szóló, éves összegző beszédét. Úgy tűnik, az Európai Bizottság végre megmutatja a fogát. Lengyelország visszahőkölhet, de mit tesz a "megátalkodott" Orbán?

2021. szeptember 15. Lapszemle 20210915/KárpátiJános
05:18
00:00

A szlovákiai pápalátogatás során kedden elhangzottakról szóló Reuters-beszámoló kiemeli: Ferenc pápa óvott attól, hogy a keresztet politikai jelképként használják. Sok keresztény nyakában, otthona falán, autójában ott látható a kereszt, mégsincs valódi kapcsolata Jézussal - mondta Eperjesen a római katolikus egyházfő. Szerinte a kereszt nem zászló, amit lengetni kell, hanem az új élet tiszta forrása, az igazi hívő pedig senkit nem ellenségének, hanem mindenkit testvérének tekint.

Ehhez képest gyakran vágyunk olyan, győzedelmes kereszténységre, amely fontos, és amely befolyással bír. A hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: számos európai politikai párt - köztük a kontinens keleti felén több szélsőjobboldali - használja a keresztet saját jelképeként.

Ferenc pápa találkozója Áder Jánossal, Orbán Viktorral és
 
Ferenc pápa találkozója Áder Jánossal, Orbán Viktorral és
 
Budapest, 2021. szeptember 12. A Miniszterelnökség által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (j3) Áder János köztársasági elnökkel (b3), Orbán Viktor miniszterelnökkel (b2) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel (b) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely
Fotó: Botár Gergely
 

 

Példaként említi a KDNP-t és a Mi Hazánk Mozgalmat - utóbbi a bizánci kettős keresztet használja. A Reuters ebben a tudósításban is visszautal arra, hogy Ferenc pápa vasárnap rövid ideig Magyarországon tartózkodott, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a vallásos érzelmekre apellál bevándorlásellenes és nacionalista politikájában, mondván, veszélybe került Magyarország keresztény öröksége.

Orbán a pápával való találkozója után elmondta: azt kérte az egyházfőtől, ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot. Ferenc pápa szerint Magyarország azzal tudja megőrizni keresztény gyökereit, hogy megnyílik a szükséget szenvedők előtt.

Az Európai Bizottság végre megmutatja a fogát - vélekedett Nathalie Tocci, az amerikai Harvard egyetem vendégprofesszora, a római Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója a Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökségnek adott nyilatkozatában, annak kapcsán, hogy Ursula von der Leyen, az EU javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője ma mondja el az unió helyzetéről szóló, éves összegző beszédét.

Tocci szerint a Bizottság meg kívánja tenni az első alapvető, gyakorlati lépést abba az irányba, hogy a liberális demokrácia garantálója legyen az unión belül, ugyanis az EU létének az értelmét a jogállamiság adja. Az unió Magyarországot és Lengyelországot bizonyos társadalmi kérdések tekintetében be akarja állítani a sorba - írja a Bloomberg. Az LMBTQ-közösséggel szembeni diszkrimináció miatt, valamint a bírói függetlenség ügyében naponta fizetendő bírsággal és a támogatások befagyasztásával fenyegette meg Lengyelországot, továbbá új költségvetési eszközökhöz nyúl annak érdekében, hogy rákényszerítse Lengyelországot és Magyarországot arra, hagyjon fel a jogállamiság aláásásával.

 

 
Ursula von der Leyen és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

 

Uniós tisztségviselők arról tájékoztatták a hírügynökséget, hogy a jelek szerint Varsó visszalép eddigi kemény álláspontjától. A korábbiaknál határozottabb uniós alapállás - diplomaták és EU-tisztségviselők elmondása szerint - a tagállami vezetők júniusi, érzelmi megnyilvánulásokban is bővelkedő csúcstalálkozóján kristályosodott ki.

Ott - írja a Bloomberg - Orbán Viktor magyar miniszterelnököt megdöbbentette a többi vezető heves és egységes reagálása az LMBTQ-kérdésben, Stefan Löfven svéd miniszterelnök pedig felvázolta hivatal partnerei előtt, miként tudná az EU a költségvetés eszközével térdre kényszeríteni a csökönyös országokat.

Magyarország azonban - a hírügynökség megfogalmazása szerint - „teljesen beásta magát”, és a konfrontáció az unió egységének olyan próbatétele lesz, amely az elkövetkező években átalakíthatja magát az EU-t, mégpedig úgy, hogy vagy az európai értékek melletti felsorakozásra kényszeríti rá a demokrácia visszaszorításával vádolt tagállamokat, vagy pedig arra, hogy ezek a tagállamok „gondolják újra” uniós tagságukat.

Orbán a csaknem kudarccal végződött költségvetési vita óta számos nehézséget támasztott - kifogásolta a genderegyenlőség szó használatát az EU-dokumentumokban, az emberi jogok melletti kiállást Hongkonggal kapcsolatban, legutóbb pedig Magyarország egyetlen tagállamként nem írta alá az EU Afganisztánnal kapcsolatos nyilatkozatát. Ez a megátalkodottság - fogalmaz a Bloomberg - felháborította azokat az európai törvényhozókat, akik szerint Orbán belpolitikai célokból boxzsáknak használja az EU-t, viszont elvárja az uniótól a pénzt.

A hírügynökség felhívja a figyelmet arra: Orbán a minap váratlanul elvetette azt a gondolatot, amit néhány hozzá közel álló pedzegetett az EU-ból való távozás lehetőségének a fontolóra vételét illetően. Lengyelországban ugyanebben a kérdésben a kormány szintén visszakozásra kényszerítette az egyik vezető kormánypárti képviselőt. Uniós tisztségviselők azt mondták a Bloombergnek, hogy Lengyelországgal lehetségesnek tartják a kompromisszumot a jogállamisági kérdésekben, Magyarországgal viszont a jövő áprilisi parlamenti választásokig nem remélnek megoldást.