„Támogassa
Reggeli gyors

Szakértő: A Hamász nem hagyott hátra térképet az alagutakról

27/12/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Hamász alagútrendszereinek felderítése lassú folyamat, korábban erre nem volt lehetőségük az izraeli katonáknak, ezért minden eshetőségre fel kell készülniük – véli Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő.

2023. december 27. Reggeli gyors - részlet 23.12.27. Kis-Benedek József
12:30
00:00

Meglepte Izraelt, hogy mennyire kiterjedt a Hamász katonai hálózata a gázai övezet déli részén. Ez derül ki az amerikai Wall Street Journal írásából, amiben izraeli katonai forrásokra hivatkoznak. A cikk szerint az izraeli hadsereg jóval több fegyvert és alagutat talált dél-Gázában, mint amire számított – írta az ATV.

"Kicsit sok a meglepetés, ahogy az október 7-ei támadás is meglepetésszerűen érte Izraelt, mintha egymáshoz meglehetősen közel lennének" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Kis-Benedek József. A nemzetbiztonsági szakértő szerint ugyancsak meglepő, hogy nem számoltak azzal, milyen felszereltsége lehet a Hamásznak. 

A szakértő hozzátette azt is, az alapján, hogy eltelt két hónap a Hamász támadása óta, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint még akár két-három hónapig is eltarthat a szervezet felszámolását célzó hadművelet, Izrael valóban rosszul mérte fel a szervezet felkészültségét.

Miközben az északi területeken még nem fejezték be a támadást, ezzel párhuzamosan az övezet déli területeit is támadják, noha korábban azt tanácsolták a palesztin civil lakosságnak, hogy oda meneküljenek. Így újabb áldozatokat szed a háború. Hangsúlyozta, azt nem lehet tudni, hogy a halottak közt hányan civilek és hányan a Hamász tagjai, de figyelembe kell venni azt, hogy jelentős részük gyerek.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
 Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi
 

A hamászosok előnyben vannak Kis-Benedek szerint, alagútrendszereik kiterjedtek (1980 óta tudnak építésükről), és sokan közülük a menekülők közt elvegyülve a déli területekre is levonultak.

Az izraeli felderítés a hadsereg 2006-os kivonulásával a katonai hírszerzés korlátozottá vált. A palesztin hatóságok és a Hamász tagjai nagyon komolyan veszik, ha valaki Izraellel együttműködik, halállal büntetik. "Ez nagyon komoly visszatartó erő." Annyi azonban bizonyos, hogy az alagutakat addig is, a kivonulást követően pedig fokozott ütemben építették ki a szervezet tagjai.

Az alagútrendszerek felderítése így nagyon lassú, nem lehet tudni, mi várja a katonákat egy-egy járat végén, ezért technikát, drónokat, képzett kutyákat is bevetnek, de "a Hamász nem hagyott hátra térképet". Kis-Benedek szerint az izraeli katonák azért is nagyon óvatosak, mert feladatuk a túszokat kiszabadítani. Nem lehet tudni, hány elrabolt izraeli van még életben. Előbb-utóbb a járatokba viszik le őket, ha már nincsenek ott – véli a szakértő, hozzátéve, hogy egy elsietett akció esetén a Hamász állíthatja azt, hogy a túszokat az izraeli katonák ölték meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kis-Benedek Józseffel
2023.12.27., szerda 8:10
Riporter: Para-Kovács Imre