„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Július 1-ig marad az árstop

27/04/2022 14:02

| Szerző: Klubrádió

Július 1-ig meghosszabbította a kormány az árkorlátozásokat az üzemanyag és az élelmiszerek esetében is – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a kormányülés után.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délelőtt közölte Facebook-oldalán, hogy hamarosan bejelentést tesz az árstopról, ugyanis május 1-én jár le az élelmiszerárstop határideje. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden mondta el az ATV-nek, hogy a kérdésről a szerdai kormányülésen döntenek. 

„Szerdán lesz kormányülés, akkor kell megnézni az inflációs számokat, a nemzetközi, gazdasági trendeket, meg kell hallgatni a tapasztalatokat és a kormány bölcs döntését meg fogja hozni” – fogalmazott a KDNP elnöke.

A miniszterelnök kora délutáni videójában közölte: maradnak az árstopok. Úgy fogalmazott: Egész Európában nőnek az árak, ennek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig tart ez a növekedés is. Ezt nem nézhetik tétlenül – mondta Orbán –, a kormány mindent megtesz, hogy „a családokat megvédje az áremelkedések következményeitől”. Ezért vezettek be az üzemanyag és néhány alapvető élelmiszer esetében is árkorlátozást, illetve árkorlátozást.
Ezért úgy döntöttek, hogy július 1-ig mind az üzemanyag, mind az ismert élelmiszerek ára változatlan marad.

Orbán Viktor január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Egy nappal később, a kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják. 

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)