„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Hiába lövik brüsszeli magaslesről Magyarországot, ott fogják végezni, mint az elődeik

23/10/2022 12:01

| Szerző: Klubrádió

Nem nyilvános rendezvényen, kordonok mögött beszélt Orbán Viktor október 23-án. A miniszterelnök Zalaegerszegen azt mondta, hogy 1956-ban valódi esélyünk volt akkor kivívni a függetlenségüket, de aztán jött a Nyugat árulása. Kijelentette: "ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra"; szerinte az említettek ugyanott fogják végezni, ahol az elődeik.

Orbán Viktor a Mindszenty József Látogatóközpont új épületének átadásán beszélt Zalaegerszegen. Az intézmény környékét már szombat reggel lezárták, a lakóktól lakcímkártyát és személyi igazolványt kértek. Kordonnal zárták el a helyszínt, nem is lehetett látni az utcáról a miniszterelnököt. Sokan feleslegesen is utaztak oda, hogy megnézzék a beszédet, mert csak a regisztráltakat engedték be. Ellentüntetők is voltak, habár a rendőrség nem engedélyezte a Momentum helyi szervezetének, hogy demonstrációt tartson Orbán beszéde alatt a Mindszentyneum közelében.

„A bennünket, vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló ma Zalaegerszegen ünnepelni” – mondta Orbán. Szerinte a baloldal nem érti, hogy Budapest nem azonos az egész országgal, és 1956 nem egy város, hanem az egész ország, az egész nemzet forradalma volt. (A hvg.hu cikke szerint Orbán Viktornak sem jutott eszébe eddig, hogy vidéki helyszínen tartson ünnepi beszédet.)

A nagy magyar katolikus egyházfők mindig prófétaként vezették a magyar népet, és ellátták az ország szellemi vezetését a politikai vezetők mellett vagy gyakran helyett – mondta Orbán Viktor. Mindszenty József is ilyen főpap volt. „Isten szolgálata közben mindig teljesítette hazája iránti kötelességét is.” (A bíboros ellentmondásos szerepéről Ungváry Krisztián történész írt a Telexen.)

1956-ban a magyarok megmutatták, hogy milyen egy igazi szabadságszerető nemzet – mondta Orbán. 1956-ban szerinte valódi esély volt kivívni a függetlenségünket. „Amikor a magyar nép úgy döntött, hogy nem tűri tovább a szovjet elnyomást, és csatlakozik a független népek táborához, minden ésszerű feltétel adva volt az erőszakmentes átmenethez.”

Sztálin halála után megindult az enyhülés a két blokk között, 1955-ben nyerte el semlegességét Ausztria. Orbán szerint jó oka volt '56-osoknak feltételezni, hogy a szovjetek is belátták, „a vérontás árán fenntartott elnyomásra hosszú távon nem lehet birodalmat építeni.” Ahogy ezt Gorbacsov is belátta 1990-ben.

Az első napokban működött a terv, magyarok százezrei vettek részt a forradalomban. „Ha a Nyugat nem árul el bennünket, 1945 után másodszor is, sikerrel járhattunk volna” – fogalmazott a miniszterelnök. Azonban ehelyett a szovjet vezetők 35 évre újra katonai elnyomást és kommunista bábkormányt ültettek a nyakunkba.

Október 23. - Megemlékezés és a Mindszentyneum épületének
 
 Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen és a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján Zalaegerszegen 2022. október 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

A magyar vért meg kell becsülni Orbán Viktor szerint, mert rajtunk kívül nem becsüli meg senki. Sem a kommunisták, amikor tankokkal támadtak tizenéves diákokra, sem az akkori szabad világ sem, amely bátorított minket, nem segített. 1956-ban Magyarországot is kitettek a Times magazin címlapjára, „aztán negyven évig otthagytak bennünket a szovjet kommunista prés alatt, azt gondolva, legalább eggyel több gondja lesz a szovjeteknek”.

„A lecke világos. A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg saját igazságukat a fenyegető veszélyekkel szemben” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kemények és elszántak maradtunk, majd 1990-ben győztünk, visszaszereztük a szabad és független Magyarországot – mondta Orbán, aki szerint ebből „az egész világ megértheti, akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve.”

„Tűrünk, amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet – fogalmazott a miniszterelnök. – Kardot rántunk, ha van esély, és ellenállunk, ha hosszú elnyomás évei jönnek.” Magyarként egyszerre van szükségünk szerinte az oroszlán bátorságára, a kígyó ravaszságára és a galamb szelídségére. Különösen így lesz ez a következő éven.

„Migrációs invázió délen, háború keleten és gazdasági válság nyugaton. Ezzel kell megküzdenünk” – sorolta Orbán. Szerencse a szerencsétlenségben szerinte, hogy nem a baloldal van kormányon. „Képzelhetik, mi lenne itt.”

A nemzeti kormány erős, egységes, és nem szokott megijedni akkor, ha baj üti fel a fejét. „Mi képesek vagyunk megvédeni Magyarország érdekeit itthon és külföldön egyaránt” – jelentette ki a miniszterelnök. 1956-ban megtanultuk szerinte, hogy nehéz időkben csak az összefogás segíthet.

„Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra” – mondta a miniszterelnök, aki szerint az említettek ugyanott fogják végezni, ahol az elődeik.

(forrás: Telex, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)