„Klubrádió
A lényeg

Nekifeszültek a NAV embereinek Iványiék székházában

21/02/2022 15:54

| Szerző: Klubrádió

Lökdösődés alakult ki a NAV nyomozói és Iványi Gábor, valamint támogatói között, miután az adóhatóság emberei bűnügyi vizsgálatra hivatkozva nem akarták felengedni a lelkészt az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesület VIII. kerületi, Dankó utcai központjának irodáiba. Iványi támogatására több ellenzéki országgyűlési és EP-képviselő is a helyszínre ment. A konfliktust megelőzően a Párbeszéd tiltakozást szervezett hétfő délután 3 órára a Dankó utcába. A NAV munkatársai bűnügyi helyszínnek nyilvánították az épületet, erre hivatkozva nem engedték be nem csak a sajtót, hanem Iványit és a parlamenti politikusokat sem. Később, hosszas összefeszülés után rendőrök érkeztek, akik végül biztosították, hogy Iványi és a vendégeiként jelenlévő képviselők feljussanak az emeletre.

Iványi Gábor, az Oltalom vezetője ismertette, hogy mi történt a nap folyamán, majd megpróbáltak bemenni az épületbe. A lelkész mindenkit a vendégének nyilvánított, így akartak bejutni, de az adóhatóság emberei nem engedték be őket. Többször is kijelentették, hogy a sajtónak kint kell maradnia. Patthelyzet alakult ki – írja a hvg.hu.

Nem sokkal később szereztek egy létrát, amivel a sajtó képviselői elkezdtek bemászni az épületbe. Odabent a NAV-osok arra szólították fel az újságírókat, hogy "hagyják el a bűnügyi helyszínt". 

 
Iványi Gábor és a NAV-nyomozók Forrás: Józsefváros Újság/Facebook
 

Az épületben kisebb lökdösődés alakult ki, a NAV tisztviselői többször erőteljesen felszólították az újságírókat, hogy távozzanak a "bűnügyi helyszínről". A NAV-osok arról panaszkodtak, hogy az újságírók akadályozzák a munkájukat, az újságírók ugyanezt mondták, mondván, hogy őket Iványi engedte oda. Az újságírók nem tágítottak. Egyikük megkérdezte, valami olyasmit keresnek-e,  amit reggel kilenc óta nem találtak meg – áll a 24.hu cikkében.

"A NAV nevében a sajtószolgálat ad tájékoztatást" – mondta egy NAV-tisztviselő.

 
 
 

Közben Iványi Gábor is bejutott az épületbe, ő is többször felszólította a NAV-osokat, hogy tájékoztassák arról, mi történik, miért nem engedik fel a munkahelyére, de jó ideig neki sem voltak hajlandók válaszolni. Az épületben több országgyűlési képviselő, közöttük a párbeszédes Szabó Tímea, a független Szél Bernadett és az MSZP-s Gurmai Zita, valamint a momentumos EP-képviselő Donáth Anna is jelen volt. Ők is tájékoztatást kértek, de a NAV-osok azt mondták, a sajtó képviselőinek jelenlétében nem adhatnak tájékoztatást.

A NAV tisztvselője végül azt mondta, hogy költségvetési csalás gyanújával folytatnak házkutatást határozat alapján.  

"Az öcsémet eljárás alá vonták, túszul ejtették, ő az eljárás alá vont személy" – mondta Iványi Gábor.

A NAV-osok közben azt mondták, a házkutatást elrendelő határozatot annak mutatják be, aki Iványitól kapott ügyvédi meghatalmazást mutat fel, ezért kerestek egy ügyvédet a jelenlévők között.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint olyan emberrel szemben folytatnak eljárást, aki az életét az elesettek megsegítésére tette fel.

"Nem tágítunk ebből a helyzetből, teljesen törvénytelen az, amit a NAV csinál" – fogalmazott.

Az épületen belül később újabb lökdösődés alakult ki, egy üvegezett ajtón próbáltak továbbjutni az épületben lévők, a NAV-osok azonban még Iványi Gábor útját is elállják. Végül az eljárás ellen tiltakozók, akik be akarták juttatni Iványit az irodákba, nekifeszültek az ajtónak, aminek betört az üvege, a szárnyai kinyíltak. A tömeg fizikai nyomással próbálta meg továbbjuttatni az emeletre Iványi Gábort a mellényt viselő NAV-osok sorfalán egy lépcsőfordulóban. 

A patthelyzet közben, valamivel négy óra után megérkezett a helyszínre a rendőrség is, akik Iványit és a képviselőket felengedték a lépcsőn.

 

Az adóhatóság 30 munkatársa özönlött be az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházába – mondta el délelőtt a Klubrádiónak az egyesület elnöke, Iványi Gábor.