„Támogassa
Reggeli gyors

Nagyezsdin-jelenség: előbújhatnak a háborúellenes oroszok?

30/01/2024 13:01

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Március közepén minden valószínűség szerint ismét Vlagyimir Putyint választják meg Oroszország elnökévé. A jelöltek között azonban felbukkant valaki, aki nyíltan a háború lezárásáról beszél, ez pedig esélyt ad az embereknek, hogy rájöjjenek, nincsenek egyedül – véli Bendarzsevszkij Anton. A posztszovjet térség szakértőjét a Reggeli gyorsban kérdeztük.

2024. január 30. Reggeli gyors - részlet Bendarzsevszkij Anton 2024.01.30.
07:09
00:00
Március 15-e és 17-e között tartják az elnökválasztást Oroszországban, a közvetlen államfő választáson nagyjából 110 millióan jogosultak szavazásra. Arról, hogy mennyi bizonytalanság van ennek kimenetelében sokat elmond, hogy már kiszivárgott a Kremlből, hogy milyen eredményt szeretne látni Vlagyimir Putyin, aki 2000 óta egyetlen 4 éves megszakítással – amikor miniszterelnök volt – tölti be ezt a funkciót. A források szerint 76 és 80 százalék közötti eredményt szeretne látni – mondta Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője a Reggeli gyorsban.

Ettől függetlenül a kampány zajlik, azok akik indulni szeretnének január 31-ig adhatják le a támogató aláírásokat. Utána az orosz központi választási bizottság megvizsgálja ezeket és kihirdetik a végleges jelöltlistát.

A jelöltek közül az elmúlt hetekben kiemelkedett Borisz Nagyezsdin, aki a fősodrattól eltérően kampányában a háború befejezéséről beszél, azt mondja, referendumot tartana a megszállt ukrán területeken és megegyezne a szomszéddal és a nyugattal. 

Borisz Nagyezsdin
 
Borisz Nagyezsdin l
Forrás:
 

Nagyezsdin korábban volt Duma-képviselő és moszkvai önkormányzati szereplő is. A szakértő szerint bár nyilatkozataiban konzekvensen mérsékelt, liberális és demokrata vonalat vitt, egészen széles politikai spektrumot járt be: felbukkant már a kormányzó Egységes Oroszország párt környékén, a 2000-es évek elején viszont az azóta meggyilkolt ellenzéki vezető Borisz Nyemcov jobbkeze volt.

Amikor decemberben bejelentkezett az elnökválasztási küzdelembe először nem is sokan kapták fel a fejüket. A helyzet azóta változott, a kampány elstartolása óta olyan véleményeket fogalmaz meg, elsősorban a háborúval kapcsolatban, amelyek a jelenlegi politikai versenyben nem megszokottak – mondta Bendarzsevszkij. Egyetlen másik jelölt sem állít hasonlókat, ő a legmerészebb – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben azt lehet látni, hogy a nagyobb városokban több ezres sorokban állnak az emberek, hogy leadják a Nagyezsdint támogató aláírásukat. Úgy tűnik, miközben indulása szimbolikus jellegű, annak pedig szinte zéró az esélye, hogy érdemben befolyásolni tudja a választások kimenetelét, a kampánya lehetőséget adott az elégedetlen oroszoknak, hogy legálisan kifejezhessék véleményüket – véli a szakértő.

Oroszországban jelenleg nem lehet tüntetni, sőt magánakciókra sincs mód, ha valaki kiállna egy békéről szóló plakáttal egy nyilvános helyre, biztos lehet benne, hogy pár percen belül jönnek és letartóztatják. Vannak a társadalomban akik háborúellenesek és az elmúlt két évben egyszerűen elbújtak ezzel a véleménnyel, így aztán arról sem nagyon tudhattak, hogy egyedül vannak-e. Ezért izgalmas a Nagyezsdin-jelenség, most összetalálkoznak az emberek azzal, hogy mások is elégedetlenek Putyin politikájával és mások is szeretnék lezárni a háborút – mondta Bendarzsevszkij.

Kérdés persze, hogy beregisztrálják-e Nagyezsdint jelöltként – ez hamarosan kiderül, ha igen, akkor még március közepéig folytatódhat ez a kampány. 

Reggeli gyors/interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2024. január 30., kedd 8:35
Riporter: Dési János