„Klubrádió
Promóciós tartalom

Megvan már az újévi fogadalmad? Ezeket választják a legtöbben

16/12/2023 08:10

| Szerző: (X)

Az év utolsó napjaiban sokan gondolkodnak azon, hogyan telt az óév és mit hozhat számukra az újév. Az évbúcsúztató sokaknak tökéletes alkalmat kínál arra, hogy a régi rossz szokásokat elengedjék vagy éppen elkezdjenek valami újat. De vajon miért teszünk ilyen fogadalmakat évről évre és miért pont ilyenkor? Kicsit kibontjuk a témát és megnézzük, miért olyan népszerűek az újévi fogadalmak és melyek a leggyakrabban kitűzött célok szilveszter éjjelén.

A legnépszerűbb fogadalmak

 

Az újévi fogadalmak egyfajta lendületet adnak az embereknek az év kezdetkor. Az, hogy visszaugrunk január 1-jére és elölről indul az év, olyan érzetet kelt, mintha a terveink is tiszta lappal indulhatnának. Éppen ezért úgy érezhetjük, a saját életünket is könnyebben tudjuk új mederbe terelni, sokkal gördülékenyebben tudunk bármit elölről kezdeni, immár jobban, mint eddig. Legyen szó az életmódváltásról, a rossz szokások elhagyásáról vagy a pénzügyi céljaink újra definiálásáról, ez az időszak kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a rég halogatott céljainkat megvalósítsuk.

Életmódváltás

 

Az életmódváltás az egyik leggyakrabban megfogalmazott kívánság szilveszter éjjelén. Sokan annak érdekében szeretnének változtatni mind az étkezési, mind pedig a sportolási szokásaikon, hogy fogyjanak, vékonyabbak, szálkásabbak lehessenek. Mások egyszerűen csak érzik, hogy hosszú távon már nem fenntartható az az életmód, amit folytatnak, így egy egészségesebb alternatívát keresnek és ebben az időszakban belevágnak. Egy valami azonban mind a két esetben igaz: hatalmas elköteleződést és kitartást kíván, ha szeretnék megvalósítani ezen vágyakat.

Spórolás

 

A különböző pénzügyi tervek megfogalmazása is gyakori ebben az időszakban. Lehet, hogy valaki egyszerűen csak szeretne több pénzt megtakarítani, ugyanakkor vannak, akik konkrét célokat tűznek ki maguk elé – ilyen elérendő mérföldkő lehet például egy utazás vagy egy nagyobb beruházás megvalósítása. A bankszámlanyitás mind a két esetben kulcsfontosságú lehet, hiszen ezáltal külön kezelhetők azok a pénzügyek, amiket egy-egy meghatározott célra spórolunk össze.

Rossz szokások elhagyása

 

Minden ember „gyarló” valamilyen szinten, éppen ezért mindenkinek vannak kisebb vagy nagyobb káros szokásai. Ezekről pontosan tudjuk, hogy nem tesznek jót nekünk, gyakran ténylegesen ártalmasak is, azonban nagyon nehezen tudunk megszabadulni tőlük. Január 1-je azonban egy tökéletes újrakezdési időpont lehet ilyen szempontból is. Ilyenkor nagyobb lendületet érzünk a dohányzás leküzdésére, a mobiltelefon használatának visszaszorítására, a kevesebb pénzköltésre vagy éppen falási rohamok leküzdésére is.

Kevesebb közösségi média

 

A digitális világ vívmányaival körülvéve gyakran érezhetjük azt, hogy függőjévé váltunk a közösségimédia-felületeknek. Folyamatosan naprakész információkkal szolgálnak ezek a platformok, ezáltal pedig az újabb és újabb impulzusok érdekében gyakran csak görgetünk anélkül, hogy tudatában lennénk, mit is csinálunk. Vannak, akik egyenesen úgy nyilatkoznak, hogy nem tudnának egy hetet sem eltölteni internet és a mobiljuk nélkül. Ezért is eshet meg, hogy sokan a közösségi média visszaszorítását tűzik ki célul az újévi fogadalom megtételekor.

Több idő a családdal

 

Az élet pörgése, a hétköznapi tennivalók gyakran lefoglalnak minket, így nem jut minőségi idő azokra, akik a legközelebb állnak hozzánk, tehát a szeretteinkre. Újévi fogadalomként sokan vállalják, hogy több időt töltenek a családjukkal, rokonaikkal, barátaikkal. Az egyszerűbb, de fókuszált időtöltés fontos szerepet játszhat a kapcsolatok erősítésében, a szoros kötelékek kialakulásában és megtartásában.

Stresszcsökkentés

 

A mindennapi élet stressze gyakran az egészségünket is negatívan befolyásolja. Az új év egy kiváló lehetőség arra, hogy tudatosan megismerkedhessünk a stresszcsökkentés különböző lehetőségeivel. Ilyenek lehetnek a relaxációs technikák, a meditáció vagy egyszerűen csak az, hogy időt szánunk a pihenésre, kikapcsolódásra. Ennek fontossága kiemelkedő, hiszen a stressznek számos olyan negatív élettani hatása van, ami nemcsak rövid távon, de akár hosszú távon is kihathat az egészségünkre.

Az újévi fogadalmak, mint a friss évkezdet szimbólumai inspirációt és motivációt hoznak az emberek életébe. A megfogadott célok eléréséhez pedig kiváló lehetőséget biztosít akár a bankszámlanyitás is, ezzel együtt pedig a tudatos pénzügyi tervezés. Ez egy tökéletes eszköz a pénzügyi célok eléréséhez, ráadásul kiválóan illeszkedik az újévi tervekbe, ezzel segítve az embereket a gazdasági stabilitás felé vezető úton.

Az új év mindenki számára új lehetőségeket tartogat és az ezen a napon megtett fogadalmak egyfajta iránytűként szolgálnak az elkövetkező hónapok során. Fontos, hogy kitartóak legyünk céljaink elérésében és az új év új kihívásait leküzdve éljünk boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet. Legyen a következő év egy olyan fejezet életünk könyvében, amely tele van sikerrel és személyes fejlődéssel!

 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.