„Klubrádió
A lényeg

Lemond Völner Pál államtitkár, de tagadja a vádakat

7/12/2021 14:37

| Szerző: Klubrádió

Miután a Legfőbb Ügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmény miatt indítványt tett Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, a politikus mai nappal lemond államtitkári posztjáról.

Nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál államtitkár – olvasható a politikus ügyvédjén, Papp Gáboron keresztül a 24.hu-nak eljuttatott közleményében.

Völner ügyvédje jelezte, hogy a politikus együttműködik a hatóságokkal, kihallgatás céljából bármikor rendelkezésre áll.

Völner, aki az igazságügyi tárca miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára volt, abban az ügyben érintett, amely miatt letartóztatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. A gyanú szerint Völner a Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

Már nincs ott Völner Pál neve a kormányzati honlapon az igazságügyi tárca miniszteri biztosai között, noha korábban a Magyar Bírósági Végrehajtó Karral kapcsolatos feladatok ellátásának felelőseként szerepelt. Október 10-én még biztosan ott volt – szúrta ki a 24.hu. A portál kereste az Igazságügyi Minisztériumot, hogy mikor és miért szüntették meg ezt a megbízatást. Azt írták, hogy október 1-jétől került el ez a terület Völnertől.

– A végrehajtókkal kapcsolatos korábbi igazságügyi minisztériumi feladatok 2021. október 1-jétől a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartoznak – válaszolták a portálnak, hozzátéve, helyeslik, hogy Völner lemondott államtitkári posztjáról is. – Nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, ezért helyes, hogy lemondott. Bízunk abban, hogy az eljárás során Völner Pál tisztázza magát – fogalmazott a tárca közleményében.

Völnert 2019 júliusában nevezte ki biztosnak Varga Judit igazságügyi miniszter, a kinevezési okmánya szerint elég széles feladatköröket kapott a végrehajtói kar működésével kapcsolatosan. Egyebek mellett javaslatot tehetett végrehajtói álláshely létesítésére és megszüntetésére, jóváhagyhatta a kinevezési javaslatokat, megismerhette valamennyi kezelt adatot, betekinthetett a végrehajtási adatokba, beléphetett a kar által használt bármely helyiségbe, sőt, munkáltatói jogokat is gyakorolhatott.

Mint korábban mi is megírtuk, a Legfőbb Ügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmény miatt indítványt tett Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Az ügyben jelenleg tizenkét gyanúsított van.