„Támogassa
A lényeg

Július elsejétől már új rendszámokkal is találkozhatunk az utakon

2/06/2022 09:08

| Szerző: Klubrádió

Július elsejétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára közösségi oldalán szerdán.

"A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért hosszabbodnak meg július elsejétől egy betűvel az újonnan kiadott hazai rendszámok. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak" – írja Vitézy Dávid.

Gyakorlati teendője senkinek nem lesz a változással és a költségek sem emelkednek: "A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket. Az intézkedés miatt tehát senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, több ügyintézésre. Az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek, a hatósági jelzések kiadásának tizenkét éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek".

Az egyéb típusú rendszámtáblák is változnak majd. "Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését" – írja az államtitkár.