„Támogassa

Haraszti Miklós obituáréja Kasza Lászlóról

19/12/2023 14:01

| Szerző: Haraszti Miklós

A Szabad Európa Rádió munkatársa 86 évesen elhunyt munkatársát az egykori Demokratikus Ellenzék nevében Haraszti Miklós búcsúztatja.

Búcsúzunk Kasza Levente Lászlótól, akit a Szabad Európa Rádió, a szabad Magyarország hangjaként ismert az egész ország a rendszerváltás előtti évtizedben. Münchenből fiától, Kasza Pétertől kaptuk a hírt, hogy a múlt héten nyolcvanhat évesen, hosszas betegség után elhunyt.

Az 1956-ban fiatalon emigrált újságíró a magyar demokratikus nyilvánosság legnagyobb hatású munkása volt a rendszerváltás előtt. Munkásságát folytatta a rádió 1989-es budapesti engedélyezése után is. A Szabad Európa Rádió magyar adásának beszüntetése után az állami magyar televízióban dolgozott.

A holnap hullámhosszán és a Kommentár nélkül című műsoraira sokszázezer ember figyelt esténként, megkeresve a Szabad Európa 5 rövidhullámú sávja közül az egyetlen elérhetőt, amelyet éppen nem torzított hallgathatatlanná a magyarországi hatalom.

Szerkesztőként nem volt könnyű dolga, a rendszerváltás előtt kitartó szabadságharcot folytatott Münchenben azért, hogy a SZER útján az éterben is elérhetők legyenek a diktatúrával szembeszálló ellenzék gondolatai. Ennek oka az volt, hogy a Magyar Osztály ezerkilencszázötvenhatos túllelkesült, illúziókat keltő beszámolói miatt az amerikai kongresszus hosszú ideig tiltotta a közvetlen tudósítást Magyarországról.

A másik oldalon a magyar hatalom tabusította a Szabad Európával való együttműködést. A demokratikus ellenzék számos tagjánál megtorló házkutatásokkal igyekeztek megakadályozni, hogy Kasza Lászlóhoz eljuttassák a másik Magyarország híreit.

Kivívta, hogy a médiamonopólium megtörésére hivatott, az amerikai kongresszus által fenntartott rádióban kommentár nélkül megszólalhassanak Konrád György és Csoóri Sándor, Iványi Gábor és Solt Ottilia szavai, a sokszorosítás útján terjedő szamizdat-nyilvánosság tudósításai és művei.

Szolgálatát a hivatalosság nem köszönte meg 1989-ben vagy azután. Nem panaszkodott ezért, hanem tovább szolgálta a magyar közszolgálati médiát, tanította lényeget összefoglalni és kérdezni az újságírókat és a közönséget is.

2018-ban elege lett a sajtó függetlensége elleni kormányzati manőverekből, és visszavonult Münchenbe, ápolva a kapcsolatot a sajtószabadág híveivel és művelőivel.

Emlékét megőrizzük, és őrzi a nehéz körülmények között dolgozó független magyar sajtó is.

Az egykori Demokratikus Ellenzék nevében,
Haraszti Miklós

Címlapi kép: Szabad Európa/Szabadság Rádió épületegyüttesének főbejárata Münchenben, 1980-ban. Fortepan/Fortepan