„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Gyurcsány: Egy agresszív kisebbség nekiindult, és túszul ejti a várost

14/12/2021 06:05

| Szerző: Klubrádió

20 esztendőnk hatalom címmel indítunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

Orosz József beszélgetett az '56-os forradalom 50. évfordulójának másnapján Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel.

2021. december 13. 20 esztendőnk hatalom (2006.10.24. Interjú Gyurcsány Ferenccel)
06:10
00:00

A máig vitatott 2006. október 23-i utcai összecsapások másnapján (amelyek miatt később több rendőrt felelősségre vontak), Gyurcsány Ferenc akkori miniszerelnök is nyilatkozott a Klubrádiónak.

15 éve, október 24-én Gyurcsány azt mondta: valakik szélesebb politikai támogatást érezve a hátuk mögött elveszik az ünnep örömét. Elveszik azt a lehetőséget, hogy a gyerekeinkkel kimenjünk sétálni, megmutatni, hogy milyen a szabadság 50 évvel ezelőtti fővárosa. Hogy lehessen egyszerűen csak nyugodtan „embernek, szabadnak, magyarnak lenni ebben az országban”.  „Egy agresszív kisebbség nekiindult, túszul ejti a várost és zsarol bennünket”. Miközben azokról az ezrekről beszélgetünk, akik az utcán masíroznak, lassan elfeledkezünk azokról a százezrekről, akik otthon vannak, és aggódnak. Azt kérdezik, ki fogja őket megvédeni, hogy lehet ebben az országban nyugodtan élni. Hogy lehet az, hogy lehazaárulózzák Kosáry Domonkost, Göncz Árpádot, Nagy Imre unokáit, amikor átadták az '56-os emlékművet a volt Felvonulási téren? 

A volt miniszterelnöktől megkérdezte műsorvezetőnk, hogy miért ment el mégis az emlékmű avatására, noha a rendőrség biztonsági okokból azt kérte, ne vegyen részt. Azt mondta: azért, mert ez a köztársaság ünnepe és emlékműve. „Ha én megfutamodom, akkor megfutamodott a köztársaság. Nem engedem meg, hogy félelembe taszítsanak, nem engedem meg, hogy mások határozzák meg, hova mehet a köztársaság miniszterelnöke, mert akkor vége van a szabadságnak”. Úgy folytatta: muszáj elmennie, de „ez nem róla szól”; ott volt a hozzászólók között Bocskay T. József, aki ’56-ban tatabányai bányászokat hozott Budapestre, és neki kiabáltak be. Hát nem igaz, hogy neki magyarázkodnia kell! – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a rendőri műveleteknél van-e kormányzati presszió, közölte: a rendőrségben, a vezetésében, a főkapitányban megbízik. A főkapitány pontosan tudja, hogy neki törvényesen és határozottan kell fellépnie. Erre a kormánynak nem kell kérnie, utasítania. Ez a rendőrségnek joga és kötelessége. Itt nem politikai összeesküvést kell látni, hanem egy olyan rendőrséget, amely kellően felkészült ahhoz, hogy magától is tudja, mi a dolga. Hogy konkrét rendőrszakmai kérdésekben milyen döntés születik, az ugyan utólag értékelhető és fontos is értékelni, de nincs hozzá közük a politikusoknak. „Az lenne a lehető legszörnyűbb, ha én közgazdászként, tanárként, politikusként megpróbálnám utasítani a rendőrséget, hogyan kell egy törvénytelen, nem engedélyezett, nem a politikai véleménynyilvánítás, hanem a rendzavarás érdekében megszervezett tüntetést feloszlatni, mert ez a rendőrség kötelessége” – fogalmazott akkor Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc-interjú