„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Drágulnak az autók

11/09/2019 14:35

| Szerző: Klubrádió

Környezetvédelmi szigorítások miatt átalakul az autópiac, a kisebb járművek lassacskán ki is szorulhatnak.

2019. szeptember 11. Élőben a városból - részlet 19.09.11. Várkonyi Gábor
25:04
00:00

Nagy átalakulás előtt áll az autóipar, ami egyértelműen drágulást hoz, sőt egyes márkák bizonyos típusai el is tűnhetnek. Az ok egyszerű, új szabályok lépnek életbe az Európai Unióban, amelyek szigorúbbak a mostaniaknál. Várkonyi Gábor autópiaci szakértő mondta el a változások lényegét.

Már tavaly nyáron bevezettek egy új mérési szabályt, idén még finomították, aminek az lett az eredménye, hogy sokkal pontosabban meg lehet határozni a gépkocsik fogyasztását. Mondhatjuk úgy is, hogy kevésbé lehet letagadni a valódi fogyasztást.

A másik változás 2020-tól lép életbe, ez pedig a károsanyag-kibocsátásról szól. Nem csak a szén-dioxidról, hanem más környezetszennyező anyagokról is. Az új szabály szerint egy autó 95 gramm szén-dioxidot bocsáthat ki kilométerenként, különben nem helyezhető forgalomba.

A szakértő szerint mindennek az lesz a következménye, hogy körülbelül 10 százalékkal fognak drágulni az autók, a kisebbek pedig lassacskán el fognak tűnni. Aki nagyobb gépkocsit vesz, annak ugyanis már majdnem mindegy, hogy 30 vagy 33 milliót fizet (lehet, hogy nem is drágul annyira, mert eleve be van építve az árba egy tartalék), egy 4 milliós autónál a 10 százalék relatíve jobban megterheli a vevő pénztárcáját.

Várkonyi Gábor úgy látja, nem biztos, hogy ez a szemléletformás legjobb módja. Az egész közlekedési ágazat 15 százalékban felelős a szén-dioxid kibocsátásért, az autózás, beleértve a közúti teherszállítást is, mindössze 5-6 százalékban. Ezek az intézkedések a városi közlekedésben segíthetik az elektromos autók elterjedését, de a nagyobb távolságokra maradnak a hagyományos motorok.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Élőben a városból
2019.09.11. 13:00
Műsorvezető: Fábián László