„1%
Megbeszéljük...

Borsózott a háta a zsűri láttán, ahogy Lévai Anikó férjétől is borsózik

25/01/2022 20:46

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán Viktorral nem ülne le, de a feleségével szívesen beszélgetne Kácsor Zsolt, a Népszava publicistája, aki elnyerte Média a Családért Alapítvány díját, amit Lévai Anikó adott át. A találkozó mégsem jött össze. Írásról, pártpolitikáról és a gyerekekről a Megbeszéljükben Kácsor Zsolttal.

2022. január 25. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Kácsor Zsolt - 2022.01.25.
12:53
00:00

A Média a Családért Alapítvány 2021. évi médiadíját Kácsor Zsolt, a Népszava publicistájának ítélték a zsűri tagjai, egy, a Népszavában megjelent cikkéért, az Irigység című írásért. A díjat Lévai Anikó adta át, de a Népszava publicistájának és a kormányfő feleségének találkozója mégsem jött össze. 

Kácsor Zsolt a nyáron írta a cikkét egy balatoni sorban állás közben lejátszódott jelenetek alapján. Az alapítvány még akkor felhívta, és tájékoztatták, hogy náluk ő lett a hónap szerzője. "Ennek örültek, én is nagyon örültem", és ebben maradtak. Nem tudta, hogy lesz folytatás is, mert nem ismerte az alapítványt, mondta. December elején ismét felhívták, hogy a 12 hónap díjasa közül az egyikük fődíjat fog kapni, és akkor megnézte, hogy egyáltalán kik vannak a zsűriben, és a nevek alapján arra gondolt, lehetetlen, hogy ő nyerjen. A zsűriben jobboldali és kormányhoz közeli ismert emberek is ülnek. 

Átadták a Média a Családért-díjakat
 
 Fejes Emőke (j) átveszi a Média a Családért-díjat Kácsor Zsolt, a Népszava munkatársa képviseletében Lévai Anikótól, Orbán Viktor miniszterelnök feleségétől a Média a Családért-díjak átadásán az Eiffel Műhelyházban 2022. január 24-én. MTI/Máthé Zoltán
 

Kácsor közülük egy szakembert említett, akivel szemben "nem volt kifogása", Aczél Petrát, míg a másik végletről egy mandinerest, amitől - mint mondta - borsózik a háta, ahogy Lévai Anikó férjének a kormányától is borsózik.

Kácsor tehát "biztos volt benne", hogy nem ő kapja a díjat, de okozott-e dilemmát végül az elismerés: "engem semmivel nem tüntettek ki, azt egy díjjal nem szabad összekeverni" - mondta és magyarázatként hozzátette, hogy ettől a kormánytól nem fogadna el kitűntetést, és szégyellné magát, de ez egy alapítvány, aminek van egy sajtódíja, amit a zsűri neki ítélt, és azt Lévai Anikó adta át, foglalta össze.

A díjátadóra Kácsor végül mégsem tudott elmenni, mert volt egy kis balesete, de "tervezte, hogy elmegy". A díj neki ítélésében egyáltalán nem lát paradigmaváltást, "nem velem kezdenék" - mondta. Szerinte tehát nem az történt, hogy a NER kedves próbál vele lenni, nincsenek illúziói, és ő szívesen kezet fogott volna Lévai Anikóval, mert nem vele van baja, hanem a férjével.

 
Kácsor Zsolt    Fotó: Purger Tamas -
 

Lévai Anikó az ünnepi beszédében azt mondta, „Mi, akik most itt vagyunk együtt, hiszünk abban, hogy egy jobb társadalom legfontosabb alkotóeleme, kicsiny sejtje a család. (...) A kormányok hozhatnak családbarát intézkedéseket. Mi gyermekeket és unokákat nevelhetünk. A média munkatársai pedig beszélhetnek sokat a család fontosságáról, ráadásul a lehető legjobb szakmaisággal."

Kácsor a díjjal járó egymillió forintot már beosztotta, részben adósságot fizet belőle, mivel a NER felszámolta a volt munkahelyét, (Kácsor a megszüntetett Népszabadságnál dolgozott), így most több helyre kénytelen dolgozni, tehát jól jött volna ez a pénz, mondta, de így is rászoruló újságírókat és megélhetésükért küszködő szerkesztőségeket támogat majd belőle.

Azt is elmondta, hogy nemrég meg is kereste őt az írásában szereplő anyuka, aki gratulált neki a díjhoz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.