„Klubrádió
Tükörfordítás

Amikor átlépjük a határainkat

19/06/2021 17:48

| Szerző: Klubrádió

Tükörfordítás című új műsorunk az irodalmi művek és a hétköznapi valóság viszonyát kutatja. Első adásunkban Nádas Péter emlékiratának és Géczi János szociográfiájának részletei hangzottak el, a stúdióban pedig Bendl Vera íróval, szerkesztővel és Fekete Ádám dramaturggal beszélgetett életünk szélsőséges helyzeteiről a szerkesztő-műsorvezető, Pályi Márk.

2021. június 19. Tükörfordítás (2021. június 19., szombat 14:00)
50:28
00:00
Műsorvezetők: Pályi Márk Szerkesztők: Pályi Márk
Az új műsor a Klubrádió szokásos szombati hangjáték-sávjában jelentkezik ezentúl, általában két-három hetente. Az első adásban Nádas Péter olvasott fel Világló részletek című emlékiratából egy részt, méghozzá éppen az úgynevezett „érzelem nélküli testiségbe” való beavatásról, amiben a lengyel tengerparton volt része kamaszkorában egy varsói hivatalnoklánnyal. Ezután Szegő János Bazsányi Sándor irodalmárt, Nádas egyik monográfusát kérdezte arról, hogy hogyan jelennek meg a szerelmi határhelyzetek Nádas Péter életművében.

Bendl Vera író, szerkesztő és Fekete Ádám dramaturg
 
Bendl Vera író, szerkesztő és Fekete Ádám dramaturg
Klubrádió
 

Az adás keretét Bendl Vera író, szerkesztő és Fekete Ádám dramaturg alapos megközelítései szolgáltatták. A két vendég meghatározta, hogy mit nevezhetünk szélsőséges helyzetnek, valamint megkülönböztették a Nádas életművében is kiemelt helyen szereplő transzcendens feloldódás-, egyesülés- és beteljesülés-vágyat a válogatás nélküli testiségtől. Mint Fekete Ádám kiemelte, a rendkívüli élmények, életünk szélsőséges helyzetei voltaképp mindig szándékolatlanul következnek be, nem lehet törekedni rájuk – ugyanakkor éppen ezek azok az élmények, melyek kitágítják életünk horizontját. Bendl Vera szerint ezt azonban meg kell különböztetni attól, ha nem óvjuk meg a határainkat, azzal ugyanis nem a beteljesülésnek, hanem az abuzív élményeknek tesszük ki magunkat.

Ez utóbbira Géczi János szociográfiájának egyik interjúalanya szolgáltatott példát, akinek az elbeszélését Varga Lili színművésznő olvasta föl. Az 1980-ban fölvett és a szociográfus-író által összeszerkesztett monológban a tizennyolc éves lány végletes promiszkuitásáról, válogatás nélküli szerelmi együttléteiről számol be reflektált, intelligens, szinte irodalmi fantáziával átszőtt nyelven. Az adás későbbi részében maga a szerző, Géczi János is megszólalt a kérdésben.

Bendl Vera és Fekete Ádám a műsor készítőjével, Pályi Márkkal
 
Bendl Vera és Fekete Ádám a műsor készítőjével, Pályi Márkkal
 

A felolvasások eredetileg a Belső közlés műsoraiban hangzottak el, Nádas Péter négy, Géczi János pedig hat és fél éve volt a műsor vendége. A szociográfiából elhangzott szövegeket a műsor sugárzási idejére való tekintettel finomítottuk, de a fenti hivatkozás alatt az eredeti anyagot is bárki elérheti, erre a linkre kattintva  pedig egy másik megközelítésben is olvashatnak ugyanerről a témáról.

A mai adás végén egy meglepetésszöveg is elhangzott. A műsor a továbbiakban rendszeresen, általában két-három hetente jelentkezik majd. A második adás július 10-én a ma már jónevű vezető irodalomkritikus, Lengyel Imre Zsolt másfél évtizeddel ezelőtt, huszonegy éves korában írott, bravúros, de máig meg nem jelent regénykéziratáról fog szólni, a harmadik adás pedig július 24-én a Tel-Avivban élő író, Goldstein Imre 1956-os regényétől elkezdve többek között egyik klubrádiós kollégánk eddig ismeretlen oldalának felmutatásáig fog ívelni.

2021. június 17. Ötös-részlet (Beszélgetés a Tükörfordítás című műsorról 2021.06.17.)
06:56
00:00

A Tükörfordítás című műsor koncepciója, hogy közelebb hozza a műveket az átlagos életünkhöz, átjárást teremtesen az irodalmi szövegek és a hétköznapi élményeink között. A csütörtöki Ötösben Warholik Zoltán is kérdezte erről Pályi Márkot, amit a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva itt is meghallgathatnak.

Tükörfordítás
2021. június 19. szombat 14:00
Szerkesztő: Pályi Márk