„Köszönjük,
Promóciós tartalom

A világörökség emlékei: Séta a Watt-tenger partján – Kirándulás Észak-Németországba

4/06/2024 17:14

Németország északi része bővelkedik UNESCO listáján szereplő látnivalókkal, a világörökségi emlékek egyik legszebb természeti értéke a Hamburgi Watt-tenger Nemzeti Park, mely felett immáron több mint 700 éve lobog a hanzaváros zászlaja.

Ez a terület a világ legnagyobb egybefüggő homok- és iszaptengeri rendszereként 2009-ben került fel a listára. A Watt-tenger kiemelkedő és egyetemes értéke a biológiai sokféleség megőrzése, valamint az ökológiai és geológiai folyamatok fontossága miatt áll fenn, amely itt nagyrészt az ember által nem befolyásolt módon zajlik. Mivel az Elba torkolatánál található, így Hamburg a legnagyobb város, amely kapcsolatban áll a Watt-tengerrel, amely több mint 10 000 növény- és állatfaj élőhelye. A Watt-tenger egyedülálló a világon. Az árapályok szabályos körforgásában kiszárad vagy átmosódik. Az Alsó-Szászországban, Schleswig-Holsteinben és Hamburgban található Nemzeti Parkok területei mind a világörökség részei, mely címet a hollandiai és dániai területekkel együtt viseli.

Nemzeti park és világörökségi helyszín

 

Alacsony vízállásnál száraz és napfénynek kitett, dagálykor pedig nedves és sós - ez az Északi-tenger partján található Watt-tenger élőhelyének egyedülálló jellemzője. Apály idején a Watt-tenger alja, vályogtáblái kiszáradnak. Ez az első látásra kietlen, mocsaras táj számos állatnak és növénynek ad otthont. A költő- és vándormadarak, valamint a szürkefókák és disznódelfinek is élnek az Északi-tenger ezen részén. A madarak számára ez a környék igazi paradicsom, ősszel hetente egy-egy partszakaszon több százezer madár indul útnak dél felé, így sok madárbarátot vonz ez a látvány. E természeti csodát lovaskocsikázással, a part menti mocsárvidéken tett mezítlábas sétákkal és hajókirándulásokkal érdemes megcsodálni.

Különleges természeti értékek

 

A népszerű északi üdülőhely Büsum városától mindössze néhány kilométerre található az Északi-tenger. A hosszú, zöld strand pihenésre hívogat, és ideális kiindulópont a túrázáshoz. Egy átlag németnek Büsum város nevének hallatán általában elsőként a rákok ugranak be, ugyanis ez tette egykoron híressé a Schleswig-Holstein nyugati partján fekvő kirándulóhelyet. A nyüzsgő halászkikötőben horgonyoz Németország egyik legnagyobb rákászhajó-flottája. A látogatók itt meg is vásárolhatják a frissen kifogott tenger gyümölcseit, vagy maguk is elmehetnek rákászni egy rákhalászhajóra. A szezonban naponta több hajó indul a kikötőből kirándulásokra, többek között Helgolandra és a népszerű fókamentő bázisra.

Fókákról kicsiknek és nagyoknak

 

Errefelé mindennapos, hogy a fiatal fókák újra és újra elveszítik anyjukat. Friedrichskoogban, Schleswig-Holstein északi-tengeri partjainál gondozók nevelik a családjuktól elszakadt fókabébiket, akik látogatókat is szívesen fogadnak. Rudi, Pepe, Meike és Lara apró fekete csészealjszemükkel és még puha bababundájukkal a túléléshez emberi segítségre szorulnak. Évente körülbelül 200 fókabébi kerül a Friedrichskoogban található fókaközpontba. Többségük az anyjuktól elszakított kölykök, vagy az északi-tenger partjainál talált sérült állat. A központban a gondozók kezdetben az anyatejhez hasonló pürével nevelik a kis fókákat, amíg az állatok képesek nem lesznek megenni az első heringet. Körülbelül két-három hónap elteltével indul a kiképzés, így a látogatók ilyenkor még a természetbe való visszaengedésük előtt találkozhatnak az állatokkal, és betekintést nyerhetnek a fókamentés alapjaiba.

Természeti és halászati kiállítások

 

A Watt-tenger Védelmi Központ Perlebuchtban (április-október között tart nyitva) egy kiállítás keretében mutatja be a Watt-tenger egyedülálló ökoszisztémáját. A központ emellett rendszeresen kínál iszapos, mezítlábas sétákat és előadásokat különböző természeti témákban. A Museum am Meer a part menti halászattal, a rákfeldolgozással és Büsum történetével is foglalkozik.

Észak-Európa legszebb strandja

 

A kikapcsolódásra vágyó nyaralók már 150 éve is a Schleswig-Holstein Watt-tenger partján fekvő St. Peter-Ordingba utaznak, ahol a dűnék, a tenger és a fenyőerdők természetes tájain pihenhetnek. A 12 kilométeres tengerparti strandon tett parti séta tökéletes módja annak, hogy tiszta északi-tengeri levegőt szívjunk. Az klíma csodákat művel és erősítő hatással van az immunrendszerünkre.

Irány a leghíresebb világítótorony!

 

St. Peter-Ordingtól északra fekszik Westerhever falu a maga impozáns régi világítótornyával. A 41,5 méteres és kilenc emelet magas világítótorony az Északi-tenger egyik leghíresebb nevezetessége és egy 45 perces séta után érhető el a gátról. Autókkal nem lehet behajtani. A torony mellett két kis ház is található, ahol egykoron a toronyőrök laktak. A Westerhever világítótornyot 1979 óta Tönningből távolról működtetik. Az öntöttvas torony emelvényéről a látogatóknak csodálatos kilátás nyílik Eiderstedt nagy részére, valamint a sziget és a Hallig világára. A látogatás húsvéttól október végéig lehetséges vezetett túrák keretében, melyhez bejelentkezés szükséges.

(X)