„Köszönjük,

A világ talán legrövidebb kerékpárútja

22/05/2024 13:28

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Orbán titokban migránsozott és genderezett Kecskeméten, a kormányhivatal volt fideszes képviselőt akar szakértőnek a CATL-perben Debrecenben, az Összefogás Miskolcért szövetség polgármesterjelöltje azt mondja, "ne legyünk Mészáros Lőrinc turkálója". Ez a fülke - a független helyi lapok közösségének heti lapszemléje.

Többek között ezek a témák érdekelték leginkább a független helyi lapok olvasóit a múlt héten, Kaposvártól Nyíregyházáig, Szegedtől Szolnokig.

Debreciner: Volt fideszes országgyűlési képviselőt javasol szakértőnek a kormányhivatal a CATL-perben

A Debrecenben akkumulátorgyárat építő CATL környezethasználati engedélyének perében a Debreceni Törvényszék úgy döntött, hivatalból megvizsgálja, hogy a felperesek a beruházás hatásterületén élnek-e. A hatásterület meghatározásához szakértőt rendelnek ki, ám az elsőrendű alperes Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal és az alperesi érdekelt CATL által javasolt szakértők elutasítását kérik a pert kezdeményezők, mivel úgy vélik, elfogultság veszélye fenyeget mindegyik esetében. Részletek a Debreciner cikkében.

KECSUP: Háborúval, migrációval és genderrel kampányolt Orbán Kecskeméten

– Élet, halál, háború vagy béke kérdése a mostani választás, az ellenzék pedig azoknak a zsoldjában áll, akik a háborút támogatják – fogalmazott a kormányfő a kecskeméti Hunyadivárosi Közösségi Házba szervezett “top secret” látogatásán, ahová a KecsUP-nak sikerült bejutnia. „NO MIGRATION, NO GENDER, NO WAR” – Orbán Viktor szerint ezek a keresztény, polgári, hagyományos családi értékeken alapuló kormány legfontosabb üzenetei – olvasható a KecsUP-on.

 
Orbán Viktor Kecskeméten kampányol
Fotó: Hraskó István/KecsUP, eredetileg itt jelent meg. 
 

Szabad Pécs: Visszafizette a Fidesztől megörökölt 8,5 milliárdos hitelt Pécs ellenzéki vezetése

Rendkívüli módon, a közgyűlési terem pulpitusán jelentette be Pécs független polgármestere, hogy visszafizették a 2019 előtti, fideszes városvezetéstől megörökölt 8,5 milliárdos hitelt. Ami valójában egy kamatmentes állami gyorssegély volt, máskülönben Pécsnek 2018-ra csődöt kellett volna jelentenie. Ezzel a polgármester szerint Pécs elérkezett a szabadság évéhez – írta a Szabad Pécs. A nagy ünneplésben volt egy kis kavarodás a péntek esti ingyenes pécsi Quimby-koncert kapcsán is.

Borsod24: „Ne legyünk Mészáros Lőrinc turkálója…”

Átláthatósági programot hirdetett az ellenzék talán legesélyesebb polgármesterjelöltje, Dr. Barkai László, az Összefogás Miskolcért szövetség független indulója. Emellett online tanácskozásra is hívja a miskolciakat, hogy a városban élők maguk dönthessék el annak a 16 pontnak a megvalósulási sorrendjét, amellyel majdani munkáját kezdené – tudósított a Borsod24.

Szol24: A világ legrövidebb kerékpárútja

„Egészen elképesztő, döbbenetes, nehéz rá szavakat találni, hogy ennek mi értelme is volt” – kezdi tudósítását a Szol24 a világ talán legrövidebb kerékpárútjáról. Az írás kitér arra a körülményre is, hogy Szolnok az élen jár az ilyen bravúros beruházások megvalósításában, elég csak a hosszú hónapok alatt is befejezetlen aszfaltozásokra gondolni, vagy a Széchenyi városrészen az átlagosnál sűrűbben ki- s betemetett munkagödröket megtekinteni.

legrövidebb kerékpárút Szolnok
 
 
 
Kovács Krisztián képei egy helyi Facebook-csoportból - via Szol24 
 
 

Szabolcs24: Harminckét év után megint Szpari

Bevallottan szubjektív és elfogult cikket közölt a Szabolcs24 a nyíregyházi focicsapatról, amely hosszú idő után ismét felkapaszkodott a nemzeti labdarúgó bajnokság első osztályába. Gyerekkorról, szurkolásról, identitásról, meg a BVSC elleni meccs élményeiről olvashatnak azok, akiknek jelent még valamit az a szó, hogy futballszeretet.

Fejér Béla
 
Fejér Béla, a Nyíregyháza Spartacus kapusa odaadja a mezét az ifjú szurkolónak. l Fotó: Pálinkás János l Forrás:
 

Szegeder: Lent laknak az emberek, a mese felfelé száll

 „Blokkolja-e az illusztráció a fantáziát?” – teszi fel a kérdést Magonyné dr. habil. Varga Emőke, az SZTE tanszékvezető tanára a szegedi Mentorháló eseményén. A Szegeder tudósításából kiderül, hogy bár eltérő utat járhat be a rajzoló és a gyerek gondolatmenete, a befogadó számára az illusztráció inkább csak kiindulópontot jelent, nem pedig a végső megoldást. Az előadó viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a szöveget sokkal nagyobb súllyal kezeljük, mint a képet: bevett gyakorlat az oktatásban az olvasmány ábrázolása, míg a képleírás ritkább. 

KAPOS-T: Magyar Péter és Kaposvár: senki nem okozott csalódást a másiknak

Múlt hét szerdán, kora este három-három és félezer kaposvári töltötte meg a város főterét, Magyar Péternek pedig sikerült, amit a hely emberemlékezet óta nem látott: többször is tűzbe hozta a tömeget, pedig beszédében meglehetősen kevés volt a helyi „specialitás”. A NER-közeli helyi sajtónak viszont mintha savanyú lett volna a szőlő, ha egyáltalán beszámoltak róla. Lagymatag, félházas hakninak próbálták beállítani az eseményt, miközben két héttel ezelőtt még nem győztek lelkendezni Orbán Viktor beszédén, amelyet egy zárt udvarban, kb. ötvenfős „tömeg” előtt tartott – olvasható a Kapos-T cikkében.

Veszprém Kukac: Eszel te rendesen? Ha nem, akkor irány a mesterséges intelligencia

Amióta az eszemet tudom, imádok enni – írja Kata, a Veszprém Kukac munkatársa. – Mindig kétszer álltam be a kajasorba az iskolában és most sincs olyan koszt, amire kapásból nemet mondanék. Mégis sokak szerint igen sovány vagyok. Megkérdezem a mesterséges intelligenciát, hogy mégis mit kellene ennem, hogy egy kicsit többet mutasson a mérleg. Arra kértem, rakjon össze egy heti menüt, aminek fő szempontja, hogy az „eszel te rendesen?” kérdés végre egy életre feledésbe merüljön. Az eredmény lenyűgöző.