„Klubrádió
A lényeg

Szombattól kötelező a maszkviselés zárt térben

18/11/2021 14:40

| Szerző: Klubrádió

Miután a fővárosvezetés bejelentette, nem várnak tovább a kormány intézkedéseire, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a kormányinfón, hogy szombattól a kormány is kötelezővé teszi a maszkviselést zárt térben. Ez alól kivételt az irodák és a sporthelyszínek jelentenek.

A járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatta magát, amennyiben ezt mindenki megteszi, akkor az utolsó hullám lehet a negyedik – tette hozzá a miniszter, majd azt mondta – zárt térben kötelező a maszk, az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás is. A két oltás által adott védettség már nem elegendő, feltétlenül szükséges a harmadik is – írja a hvg.hu.

Gulyás azt mondta, hogy a maszkviselési kötelezettség zárt térben szombattól lép hatályba. Tömegközlekedési eszközökön már most is kötelező, ez marad, az üzletekben is kell maszkot hordani, kivétel az iroda és a sporthelyszínek.

A szolgáltatásoknál mindenhol kötelező lesz a maszk, ahol öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban és egyetemeken az igazgatók döntenek a kötelező maszkviselésről.

Gulyás újságírói kérdésre azt mondta, addig lesznek érvényesek a most bejelentett korlátozások, amíg azt a járványhelyzet szükségessé teszi. Azt szeretné a kormány, hogy harmadik oltást minden egészségügyi dolgozó felvegye. A portál rákérdezett, hogy ez kötelező lesz-e az állami szférában is, Gulyás erre azt mondta, hogy egy ügyfélszolgálatosnak mostani szabályozás szerint kell a két oltás, és ha az oltóanyag gyártója azt mondja, csökken a hatásfok, akkor náluk is indokolt lesz a harmadik oltás.

A benzinárstop három hónapig tart, függetlenül a korlátozásoktól.

Gulyás megjegyezte, hogy amíg a parlamentben öt héten keresztül tárgyalták a lakcímbejelentésre vonatkozó új szabályozási tervet, addig az ellenzéknek nem volt kifogása a módosítás ellen. Hozzátette azt is, hogy az új intézkedésnek semmi köze a választáshoz – írja a 24.hu.