„Támogassa
A lényeg

A belarusz-ukrán határon ülhetnek le tárgyalni az ukránok és az oroszok

27/02/2022 16:13

| Szerző: Klubrádió

Bár változékony a helyzet, Harkiv városából kiszorították az ukrán fegyveresek az oroszokat. Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök fokozott készültségre utasította a nukleáris elrettentő erőket,  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig megerősítette, hogy ukrán tárgyalóküldöttség fog találkozni az orosz féllel, a megbeszélést a fehérorosz határnál tervezik megtartani.

Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy az orosz és az ukrán delegációk előfeltételek nélkül találkoznak egymással az ukrán-fehérorosz határon. Zelenszkij nem sokkal korábban egyeztetett telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel, a vele történt egyeztetés után született döntés a találkozóról. A tárgyalás helyszíne az országhatáron lévő Pripjaty folyó közelében lesz valahol.

Vlagyimir Putyin vasárnap magas fokú készültséget rendelt el a nukleáris elrettentő erőknél, írja az AP hírügynökség. Nem kellett sokáig várni az Egyesült Államok reakciójára, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök készültségbe helyezte a nukleáris elrettentő erőket. Teljességgel elfogadhatatlannak tartják, hogy Putyin eszkalálja a háborút.

"Az ukrán erők visszaszerezték az irányítást Harkiv városa felett" – közölte a régió kormányzója, Oleh Sznyehubov. A BBC (amely egy videót is közzétett a Harkivban folyó harcokról) arról ír, hogy Ukrajna második legnagyobb városában továbbra is változékony a helyzet, és nehéz ellenőrizni az információkat, de valóban úgy látszik, hogy Harkiv, ahová vasárnapra virradóra jutottak be az orosz csapatok, visszakerült ukrán ellenőrzés alá.

Források: 24.hu, 444, hvg.hu, Telex, BBC, CNN, MTI.

A nap korábbi eseményeit itt olvashatják.