„Klubrádió
Promóciós tartalom

5 tipp, ami segít télen is használhatóvá tenni a kertünket

14/12/2023 08:14

| Szerző: (X)

Kora tavasztól késő őszig a kert megannyi lehetőséget kínál arra, hogy életterünket kiterjesszük a szabadba: amellett, hogy gondozhatjuk növényeinket, kinti sütögetésekre, családi programokra, baráti összejövetelekre is remek helyszínnek bizonyul. A tél beköszöntével azonban jellemzően elhanyagoljuk a kertet – pedig a kellő előrelátással és gondoskodással a hideg évszakokban is az örömforrásunk egyik legfontosabb helyszínévé válhat.

A legfontosabb téli teendők a kertben

 

Azt gondolnánk, hogy a tél folyamán nem igazán akad tennivaló a kertben, pedig több olyan feladat is vár ránk ebben az időszakban, amelyek révén megóvhatjuk növényeinket a fagyoktól, valamint felkészíthetjük kertünket a tavaszra és a nyárra is. Ha elvégezzük a szükséges lépéseket, azzal ráadásul nemcsak kertünk flóráját és faunáját védhetjük, de mi magunk is jobban kiélvezhetjük a téli kert nyújtotta egyedülálló látványt és hangulatot.

Növénytakarás

 

Ugyan növényenként változó, hogy mennyire képesek ellenállni a hideg időjárásnak, az elővigyázatosság jegyében semmiképp sem árt, ha kapnak egy kis takarást télire. A bokrok, fák tövét befedhetjük a lekaszált fűvel, összegyűjtött falevelekkel, de akár némi földdel vagy komposzttal is. Ezen felül mulcsot is teríthetünk a talajra a növények gyökereinek melegen tartása érdekében.

Téli metszés

 

Habár a növények metszése elsődlegesen nem téli feladat, mégis vannak olyan cserje- és fafajták, amelyeket ezekben a hónapokban is érdemes megmetszenünk. Ilyen például az alma-, körtefa, a füge, a lilaakác, valamint bizonyos gyümölcstermő bokrok, így az egres vagy a piros és fekete ribiszke.

Használjunk éles és tiszta metszőollót vagy metszőfűrészt, a művelethez pedig minden esetben viseljünk kesztyűt! Fontos azonban, hogy -5 Celsius-fok alatt ne álljunk neki a metszésnek, hiszen a fagy károsíthatja a frissen metszett fák szövetét.

Kerti eszközök karbantartása

 

A tél kiválóan alkalmas az év folyamán használt kerti gépeink, szerszámaink letakarítására, karbantartására is. Törölgessük le és mossuk meg őket alaposan, amelyik eszköznél pedig szükséges, élezzük meg a pengéket is! Gondoskodjunk arról, hogy a kerti eszközeinket csapadéktól és hidegtől védett helyen tároljuk!

5 tipp a kert téliesítéséhez

 

1. Alakítsunk ki üvegházat vagy télikertet!

Ha rendelkezünk elegendő hellyel hozzá, fontolóra vehetjük üvegház vagy télikert kialakítását. Az üvegház lehetőséget teremt számos növény téli termesztésére: megóvhatjuk palántáinkat a fagytól a tavaszi kiültetés előtt, de ha kellőképpen fűtött a helyiség, akár még friss zöldségeket is termeszthetünk benne.

A télikertben pedig nemcsak a hidegre érzékeny növényeinket teleltethetjük, de ideális hely lehet a téli napokon való kikapcsolódásra és pihenésre is.

2. Helyezzünk ki kerti előtetőt vagy pavilont!

Ha a kertben szeretnénk időt tölteni, az enyhébb téli napokon egy kerti előtető, pavilon vagy lugas is kellő védelmet nyújthat a csapadékkal és széllel szemben. A tetőszerkezet alá kényelmes kerti bútorokat elhelyezve barátságos és meleg környezetet teremthetünk, ahol akár hidegebb időben is kikapcsolódhatunk, sütögethetünk vagy időt tölthetünk a rokonokkal, barátokkal.

3. Ültessünk örökzöldeket a kertbe!

Az örökzöldek, mint például a boróka, a tiszafa, a babérmeggy vagy a különböző ciprusfélék lombjukat az év egészében megőrzik, így ha ezekből ültetünk a kertünkbe, a tél folyamán is üde színfoltot jelentenek majd. A nagyobb méretű örökzöldek emellett védelmet is nyújtanak a téli szelek ellen, továbbá javítják a kert mikroklímáját, ezzel is növelve a többi növény túlélési esélyeit a hideg időjárási viszonyok között.

4. Gondoskodjunk a madarak etetéséről!

Kertünk élővilágának megóvása nem csak a növényeinkre terjed ki – a téli hónapokban az is különösen fontos, hogy az itthon telelő madarakról is gondoskodjunk. Helyezzünk ki madárházat, etetőt, és ügyeljünk arra, hogy az évszak során folyamatosan feltöltsük azt eleséggel!

Ez azért is különösen lényeges, mert a madarak gyorsan alkalmazkodnak az elérhető forrásokhoz, és ha megszokják a rendszeres etetést, számítanak rá. Ha hirtelen abbahagyjuk az etetést, a madaraknak nehézségeik lehetnek a szükséges táplálék megszerzésében, különösen hideg időjárás esetén, amikor a természetes táplálékok nehezebben elérhetőek számukra.

5. Tegyük színesebbé a kertet téli bogyós növényekkel!

Az olyan bogyós növények, mint például a madárbirs, a fagyöngy, a hóbogyó, a magyal vagy a közönséges kecskerágó, ellenállnak a fagyoknak, így pedig a zord téli hónapokban is gyönyörködhetünk színpompás terméseikben. Emellett bizonyos virágzó növények, mint a hóvirág, a krókusz, az alpesi hanga, a varázsmogyoró vagy a téli jázmin is jól bírja a hideget – ezek ráadásul nem csupán élénk színeikkel, hanem illatukkal is fokozzák a téli kert hangulatát.

Habár a hidegebb évszakokban jellemzően nehezebben mozdulunk ki a szabadba, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kert fenntartása egész éves feladat. A szezonális teendők elvégzésével, valamint az átgondolt kerttervezéssel nemcsak növényeink számára biztosíthatunk optimális körülményeket, hanem arról is gondoskodhatunk, hogy a kert ne csupán a tavaszi és nyári hónapokban pompázzon, hanem télen is vonzó és élvezhető maradjon.

(X)