„Támogassa
A lényeg

Újabb szankciók jönnek az oroszokra, Szijjártó hallgat

22/09/2022 09:54

Az Európai Bizottság újabb szankciókat készül életbe léptetni Oroszország ellen az uniós külügyminiszterek döntése szerint - jelentette be Josep Borrell külügyi főképviselő New Yorkban, ahol valamennyi tagállam képviselője részt vesz az ENSZ éves közgyűlésén, írja a Hvg.hu.

Ukrajnai háború - Autógyártás Oroszországban
 
Ukrajnai háború - Autógyártás Oroszországban
 
Szentpétervár, 2022. június 7. Értékesítésre váró UAZ gépjárművek egy szentpétervári autószalonban. MTI/EPA/Anatolij Malcev
Fotó: Anatolij Malcev
 

 

“Az ENSZ Alapokmányával és a nemzetközi joggal összhangban Ukrajna gyakorolja legitim jogát, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben, hogy visszaszerezze teljes ellenőrzését területe felett, és joga van felszabadítani a megszállt területeket nemzetközileg elismert határain belül. Üdvözöljük az ukrán fegyveres erők bátorságát és sikereit a jelenlegi ellentámadás során. Továbbra is támogatjuk erőfeszítéseit katonai felszerelések biztosításával, amíg szükséges” - olvasható a közleményében.

Az újabb szankciós csomagot a jövő héten véglegesítik. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, további gazdasági terheket rónak Oroszországra, valamint az Oroszországon belüli és kívüli magánszemélyekre és entitásokra, akik politikailag vagy gazdaságilag támogatják őket. Továbbá exportellenőrzést fognak javasolni a polgári technológia tekintetében, amint Oroszország átáll a teljes háborús gazdaságra”.

A szankciós döntésekhez egyhangúság szükséges, még, és egyelőre a magyar álláspont nem tisztázott, Szijjártó Péter, aki szintén New York-ban van, Kínával tárgyal, és arról nyilatkozott, hogy a magyar kormány az "egy Kína" kínai elvben hisz.