„Támogassa
A lényeg

Több iskola diákjai és tanárai is tüntettek pénteken

2/12/2022 20:53

| Szerző: Klubrádió

Miután újabb nyolc budapesti tanárt rúgnak ki polgári engedetlenség miatt, pénteken is több iskolában tiltakoztak. Az Eötvös József Gimnázium előtt több száz diák tüntetett leragasztott szájjal, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai és diákjai a tankerület elé vonultak, de bezárták az épületet, majd a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból indultak el dobolva a városban. A kőbányai Szent László Gimnáziumot pedig mécsesekkel vették körbe.

Szerdán a Belügyminisztérium közleményben jelentette be: újabb nyolc budapesti tanárt rúgnak ki polgári engedetlenség miatt.

Pénteken is folytatódtak a tiltakozások. Reggel több száz diák tüntetett leragasztott szájjal, az iskola bejáratát szimbolikusan lezárva a belvárosi Eötvös József Gimnázium előtt. Innen Kapin Lilla pályakezdő matematika-biológia szakos tanárt rúgták ki a napokban.

Délben a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai és diákjai indultak el több százan az illetékes tankerület felé, hogy személyesen is bemutassák a terület vezetőjének a kirúgott tanárokat.  Az egyik felszólaló tanár, Berta Beáta hangsúlyozta: azt akarták, hogy a tankerületi vezetők nézzenek szembe a kirúgott tanárokkal, és a diákokkal, akiknek az elbocsátások miatt alig marad tanáruk. A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanárát figyelmeztették polgári engedetlenség miatt.

Tüntetést szerveztek a Vörösmarty Mihály Gimnázium szerdán kirúgott tanára, Törökné Pethő Erzsébet miatt is pénteken, a tiltakozó diákok a Mikszáth téren gyülekeztek délután háromkor, majd egy óra alatt körbejárták a Palotanegyedet. Az esemény leírásában a szervezők arra kérték a résztvevőket, hozzanak magukkal hangkeltő eszközt, dobot, kereplőt és mutassák meg, nem félnek. "A VMG-hez TöPE is kell" – skandálták az elbocsátott tanárnő becenevét az iskola diákjai, de nem maradhattak el az elmúlt hónapok bevett rigmusai, a "Nincs pénz, nincs tanár" és "A sztrájk alapjog" sem.

„Álljunk ki fénnyel a sötétség ellen!”- ezen a néven szervezett gyertyás demonstrációt péntek este a Pedagógusok Szakszervezetének kőbányai szervezete, a Szent László Gimnázium diákjai, tanárai és szülők. Mécsesekkel vették körbe a kőbányai Szent László Gimnáziumot a tiltakozó szülők, diákok és pedagógusok.

Szerda óta országszerte több száz tanár jelentette be, hogy munkabeszüntetéssel tiltakozik: csütörtök kora reggeltől ülősztrájkok zajlottak több helyen, és vannak iskolák, ahol már két napja rendkívüli szünet van, mert a kirúgottak és a tiltakozók száma együttesen eléri azt a létszámot, amivel már nem lehet tanítani.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Klubrádió)