„Klubrádió
A lényeg

Sulyok Tamás apja nemzeti szocialista múltjáról is beszélt a holokauszt áldozatainak emléknapján

16/04/2024 13:35

| Szerző: Klubrádió

"Megrendített, amiket apámról a nyilvánosságban az elmúlt hetekben hallottam” – mondta egyebek mellett a köztársasági elnök.

"A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt”– mondta a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján az Országgyűlésben Sulyok Tamás köztársasági elnök.

Az állami megemlékezésen tartott beszédében a köztársasági elnök kitért apja nemzetiszocialista múltjára is. "Megrendített, amiket apámról a nyilvánosságban az elmúlt hetekben hallottam”– mondta a köztársasági elnök magyarországi zsidó vezetők és más meghívottak előtt az Országgyűlés Felsőházában.

 
Sulyok Tamás
Fotó Máthé Zoltán/MTI
 

"Egy nemzet önbecsülésén múlik, hogyan tekint a múltjára”, nem tagadhatja meg, azt, de az öntisztulás lehetőségét sem – mondta a 444 beszámolója szerint a köztársasági elnök.

Bő egy hónapja derült ki, hogy Sulyok apja az egyik nemzetiszocialista párt megyei vezetője volt, zsidóktól elvett ingatlant igényelt pártjának. Karsai László történész szerint „az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata.”

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a zsidóság gettósítása Kárpátalján, Kassán és Szabolcsban. Néhány héten belül szinte a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták, a 850 ezer magyar zsidó közül 550-600 ezren haltak meg a holokausztban.