„Klubrádió
A lényeg

Óriási meccs: 1-1 lett a magyar-francia!

19/06/2021 16:57

| Szerző: Klubrádió/szg

Fiola góljával vezetett a magyar válogatott a világbajnok ellen a szünetben, majd Griezmann egyenlített a második félidő közepén. Döntetlent játszottunk az Eb második meccsén a halálcsoportban, a legnehezebb ellenféllel szemben!

Harminc fokos melegben fogadta a magyar válogatott második hazai Eb-meccsén a világbajnok franciákat. A mieinknél a sérült Gazdag már távozott is a válogatott keretből, a franciák Lucas Hernándezt pihentették, és Comant nem nevezték, a Bayern támadója gyermeke születése miatt utazott haza és a meccs előtti estén ért vissza.

EURO-2020
 
Magyar szurkolók a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzés kezdete előtt a Puskás Arénában 2021. június 19-én. Fotó: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor
 

Nem rontottak neki a franciák a magyar válogatottnak, sőt, az első tíz percben kétszer is egész jó helyről, a tizenhatos bal oldalának közeléből jöhetett magyar szabadrúgás. Komoly veszélyt ezek nem jelentettek, viszont a 10. percben Pavard felrúgta Fiolát, így a meccs első sárgáját a világbajnok védő kapta.

A 13. percben viszont óriási bravúrra volt szükség Gulácsitól, aki előbb Benzema lapos lövését védte, majd a kipattanót Griezmann tette rá, és Gulácsi erre is lecsapott. Mint kiderült, a második les volt, de azért biztos jót tett a magyar kapus önbizalmának, hogy nem jutottak túl rajta. Ekkor már uralta a játékot a francia válogatott. Kleinheisler azért megpróbálkozott egy lövéssel, amiből inkább gurítás lett, a 16. percben, majd Digne tökéletes beadására érkezett Mbappé tökéletesen üresen, de melléfejelte. A 20. perc körül Kimpembe volt nagyon kemény Sallaival, majd Varane tűpontos hosszú indítását fejelte középre Digne, aztán Benzema tette tovább Mbappénak, aki megint föléfejelt.

Pech: Szalai Ádámot kellett lecserélni hosszú ápolás után a 26. percben, Nikolics jött a Mainz csatára helyett, a csapatkapitány pedig Gulácsi lett. Nikolicsot aztán szinte azonnal kilőtte Mbappé a sorfalból egy amúgy veszélytelen szabadrúgással. Aztán a Fehérvár csatára nem sokkal később szép összjáték után kapott kiugratást, éppen hosszú lett. Fél óránál jártunk, amikor a franciák megmutatták, hogy milyen gyorsan tudnak ritmust váltani: Pavard emelte be Mbappénak, aki a teljesen üresen érkező Benzemához játszott, a Real Madrid csatára viszont 10-ről mellélőtt. Mbappé aztán a 33. percben négy védő között szlalomozott el, de a hosszúra szánt lövése mellément.

Beszorultunk: Nego elcsúszása után három a három ellen jöhettek a franciák, de sikerült kivédekezni, majd Benzemát szerelte kulcspillanatban Botka. Aztán Pogba lőtt oldalhálót. Az M4 Sport közvetítéséből derült ki, hogy Szalai Ádám ütést kapott a fejére, megszédült, ezért kellett lecserélni. A 43. percben megint láttunk egy szép kontrát, kár, hogy a végén Sallai a felfutó Fiolába lőtt. De ha már Fiola: a 47. percben ő játszott össze Sallaival a bal oldalon, majd kiugorhatott Pavard mögött, és elképesztően higgadtan, laposan lőtt a bal alsóba, 1-0, vezet a magyar válogatott!

EURO-2020 - Magyarország-Franciaország
 
Fiola Attila gólja a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Pogba élesen belőtt labdáját ütötte ki vetődve Gulácsi, majd egy veszélyesnek tűnő szögletből nem lett semmi. Nyomtak a franciák, Pogba az 51. percben is lőtt egyet, az mellément. Nem sokkal később Botka kapott sárgát, Mbappét rúgta fel. A közönség elkezdett fütyülni a francia labdatartásoknál. Deschamps elégedetlenségét mutatta, hogy belső középpályás, Rabiot helyett küldött be szélső támadót, Dembélét, szinte 4-2-4-re álltak át. Majd szép magyar passzolgatás után Sallai lőtt rosszul, történt mindez az 57. percben. Dembélé aztán rögtön igazolta is, hogy van helye, lőtt egy kapufát, Gulácsi rajta volt. Nem bekkelt a magyar csapat, Nego-Kleinheisler összjáték után utóbbi tette középre laposan, Nikolics elől mentettek.

Életképek a meccsből: Botka adott kötényt, majd Schäfer elől Varane vágta ki a labdát. Ilyenekre se számítottunk előzetesen. Sallait borította fel Pavard, a szabadrúgás nem volt veszélyes, az előrevágott labda viszont annál inkább: Nego nem tudta elrúgni, Mbappé megtolta jobbra, beadta, Orbanról Griezmann elé pattant, aki közelről bevágta a bal sarokba, 1-1 a 66. percben. Talán jókor jött az újabb ivószünet, mert a gól után Mbappé kapáslövésével folytatták a franciák, az mellément.

EURO-2020
 
A francia Antoine Griezmann ünnepel, miután gólt szerzett a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én. Fotó: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor
 
 

A 74. percben Kleinheisler és Nego harcossága után Sallai lőhetett ballal 20-ról, a blokkon lelassult a labda, Lloris fogta. Cserék jöttek, Schäfer helyett Cseri az egyik, Benzema helyett Giroud és Pogba helyett Tolisso a másik oldalon. Hú, mit védett Gulácsi a 81. percben, Mbappé lőhetett tisztán, elég közelről, de jól zárta a szöget a magyar kapus, aztán nem sokkal később Tolisso lövését már könnyen fogta. Az elképesztően nagyot játszó Kleinheisler helyére Lovencsics jött be a 84. percben. Megsérült, ezért a franciáknak le kellett hozniuk az amúgy veszélyes Dembélét, Lemar váltotta. Botka hazaadása után Gulácsinak Giroud-ra kellett rárúgnia, de nem lett nagyobb veszély.

Az első félidős öt után a másodikban négy perc volt a hosszabbítás, nem mondhatni, hogy keveset tenne rá az angol bíró. A 93. percben Fiola rúgta fel Kantét az oldalvonal mellett, jobbra. Griezmann szabadrúgása után két magyar játékos maradt lent, szabadrúgás kifelé. Varane még ráfejelt egy beadást balról, de mellé, a vége: Magyarország-Franciaország 1-1!

Európa-bajnokság, F-csoport, 2. forduló

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Kleinheisler (Lovrencsics 84.), Schäfer (Cseri 75.), Fiola – Szalai Á. (Nikolics 26.), Sallai

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Pogba (Tolisso 77.), Kanté, Rabiot (Dembelé 57., Lemar 87.) – Benzema (Giroud 77.), Griezmann, Mbappé

Gól: Fiola 46., ill. Griezmann 68.

A csoport állása:  Franciaország 4 pont, 2. Portugália 3 (1 meccs), 3. Magyarország 1, 4. Németország 0 (1 meccs)