„Klubrádió
A lényeg

Mit ér másfél év idegenbeli veretlenség a németek ellen?

23/06/2021 17:33

| Szerző: Klubrádió/szg

A magyar válogatott utolsó csoportmeccsét játssza az Eb-n szerda este 9-től Münchenben. Ha a Rossi-csapat győz, továbbjuthat, kérdés, mire lesz elég másfél év idegenbeli veretlenség a portugálok magabiztos megverésével magára találó Németország ellen. Érdekesség, hogy az utolsó tétmeccsünk a jogelődnek számító NSZK-val az a bizonyos 1954-es berni döntő volt.

A magyar válogatott nem játszott rosszul, de a végére összeomlott és 3-0-s vereséggel kezdte az Eb-t Portugália ellen. Az első körben a németek se örülhettek, egy öngóllal 1-0-ra kikaptak a franciáktól. Aztán a második fordulóban a mieink Fiola góljával vezettek a világbajnok és most is fő esélyes Franciaország ellen, és azzal együtt is csodaszámba menő meccset játszottak, hogy Griezmann kiegyenlített. A Löw-csapat viszont láthatóan lendületbe jött, és az atalantás Gosens vezetésével (két gólpassz, egy gól) 4-2-re verte a portugálokat. Egy biztos, a mezek eltérőek lesznek az eddigiekhez képest, mert a németek feketében, a magyarok fehérben játszanak majd.

Így aztán most a németeknek már a döntetlen is elég lehet a továbbjutáshoz, a magyaroknak mindenképpen győzniük kellene az F csoport utolsó körében, este 9-től Münchenben. A magyar válogatott egyébként idegenben több mint másfél éve veretlen. Legutóbb 2019 novemberében a walesi Eb-selejtezőn kapott ki vendégként, 2–0-ra. Azóta hatszor lépett pályára házon kívül, a mérleg öt győzelem (Törökország, Bulgária, Szerbia, San Marino és Andorra ellen) és egy döntetlen (Oroszország ellen, egy Nemzetek Ligája-csoportmeccsen).

Az esélyek természetesen ugyanúgy a magyar válogatott ellen szólnak, mint az eddigi meccseken, sőt, a hazai pálya hiánya miatt nehezebb dolguk is lesz Gulácsiéknak. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, de azért érdekességként jegyezzük meg, hogy a német válogatott a Transfermarkt szerint 936 millió eurót ér, a legértékesebb játékosa pedig a Bayernben gyakorlatilag minden hangszeren játszó Joshua Kimmich, őt 90 millióra tartják. A magyar válogatott összértéke ugyanebben az összevetésben 74,5 millió euró, amiből Willi Orbán 16 milliója a legtöbb.

Egy kis történelem

Ha magyar-német, német-magyar, akkor mindenkinek az 1954-es vb ugrik be, ahol a csoportkörben Puskásék 8-3-ra verték az NSZK-t, de a döntőben mégis a nyugatnémetek nyertek 3-2-re. Az volt az utolsó tétmeccsünk ellenük.

Az egyesített, illetve a második világháború előtti Németországgal játszott meccseket elnézve kiegyenlített a magyar mérleg: nyolc győzelem, hét döntetlen, nyolc vereség, 47–50-es gólkülönbség. A jogelődnek tekintett Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) elleni mutatót (3–3–5) is hozzáadva viszont már ők állnak jobban, 11 magyar sikerre jut 10 iksz és 13 német győzelem.

Utoljára 2016-ban, az Eb előtt játszottunk a németekkel, akkor Lang öngóljával és a szerda este valószínűleg nem játszó Müller találatával nyerte 2-0-ra. Abból a csapatból most is ott lesz Fiola, Nagy Ádám, Kleinheisler, Lovrencsics és Szalai Ádám (aki rendbejött a francia meccsen beszedett ütés után). Lang is a keretben van, de eddig még nem láttuk az Eb-. A másik oldalon Neuer, Rüdiger, Kroos, Can, Sané, és ha felépül, Müller ismételhet. 

Az utolsó magyar győzelemig – persze barátságos meccsen – 2004-be kell visszautazni, akkor Torghelle Sándor rúgott kettőt Oliver Kahnnak.

Így látják az edzők:

Joachim Löw: „Megvolt a sebességünk és jól járattuk a labdát Portugália ellen. A következő meccs nehezebb lesz, ha Magyarország nyolc vagy kilenc játékossal védekezik és kontrákra épít. Megmutatták, milyen veszélyesek tudnak lenni”. A németek búcsúzó szövetségi kapitánya arról is beszélt, hogy bízik a gyors gólban, de ha az nem sikerülne, akkor türelmesen kell játszaniuk. (forrás: uefa.com)

Marco Rossi: Ha már itt vagyunk, játszani akarunk, jól akarunk teljesíteni, de a földön kell maradnunk. A legjobb játékunkat szeretnénk elhozni Münchenbe. Az olasz edző a Nemzeti Sportnak azt mondta: még a franciák elleninél is jobb játék kell a győzelemhez. Viszont ha „ha a kelleténél hevesebben mennénk előre, hatot kapnánk” – tette hozzá.

Lehetséges kezdőcsapatok

Németország: Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündoğan, Kroos, Gosens – Sané, Gnabry, Havertz
Kihagyja a következő meccset, ha sárgát kap: Ginter, Havertz, Kimmich

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Fiola – Szalai Á., Sallai.
Kihagyja a következő meccset, ha sárgát kap: Botka, Nego, Orbán

(Címlapi kép: Marco Verch / Flickr)