„Klubrádió
A lényeg

Medián: A Fidesz-szavazók többsége szerint sem kizárt, hogy Mészáros Orbán strómanja

11/10/2023 16:01

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz-szavazók többsége sem tartja kizártnak, hogy Mészáros Orbán strómanja – derült ki a Medián most készült reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely a hvg360 oldalán jelent meg.

A magyar választók kétharmada gondolja úgy, hogy az Orbán-kormányra jellemző a korrupció és a pénzügyi visszaélés, az ellenzéki szavazók között ez az arány kiugró, 96 százalék, a bizonytalanoknál 81, azoknál pedig, akik a Fideszre szavaznának, ha most vasárnap lennének választások, 22 százalék. A fideszes szavazók 32 százaléka egyetért azzal az állítással is, hogy a korrupciós esetek nem egyedi túlkapások, hanem központilag szervezett, rendszerszintű jelenségről van szó.

Arra a kérdésre, amikor konkrét személyeket kellett megnevezni azok közül, akik nem tisztességesen szerezték a vagyonukat, toronymagasan Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor barátja végzett az első helyen, a második helyezett maga Orbán Viktor lett 23 százalékkal, a harmadik pedig Tiborcz István, Orbán Viktor veje 18 százalékkal. A „futottak még” kategóriában feltűnt Szijjártó Péter, Rogán Antal, Szíjj László, Lázár János és Orbán Győző, a miniszterelnök apja, az ellenzéki politikusok közül pedig Gyurcsány Ferencet említette 11 százalék.

A felmérés szerint emelkedést mutat az is, hogy immár a válaszadók 77 százaléka gondolja úgy, hogy „nagyon valószínű”, de minimum „elképzelhető”, hogy az oligarchaként ismert kormányközeli nagyvállalkozók - mint például Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István - valójában Orbán Viktor strómanjai. Mindezt még a fideszesek közül is csak 37 százalék tartja kizártnak. Tehát több mint 60 százalékuk valamilyen szinten elképzelhetőnek tartja ezt a helyzetet.