„Támogassa
A lényeg

Orbán: A nukleáris ipar "teljes spektrumára" kiterjesztik az együttműködést Kínával

9/05/2024 19:04

| Szerző: Klubrádió

Stratégiai partnerségről állapodtak meg Hszi Csin-pinggel, közölte Orbán Viktor a két vezető sajtótájékoztatóján.

Több mint egy órát csúszott az eredetileg meghirdetett 17:30-as kezdéshez képest Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös tájékoztatója.

Orbán nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Hszi a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételenek 75. évfordulóján látogatott Magyarországra. Hszi utoljára húsz éve járt itt, Orbán szerint a világ akkor még egészen más volt: túl vagyunk egy emberéletek millióit követelő világjárványon, Orbán ezen a ponton megköszönte a Magyarországnak nyújtott kínai támogatást. Két éve egy háború árnyékában élünk, a kockázata pedig szerinte soha sem volt akkora egy világháborúnak, mint most. A húsz évvel ezelőtti világ egyközpontú volt, az új világrendnek több központja van, az egyik pont Kína – vélekedett.

Magyarország mindig baráti kapcsolatokat ápolt Kínával a miniszterelnök szerint, Magyarország mindig az „egy Kína” elvét vallotta, mindig baráti országként tekintett Kínára. A kínai-magyar együttműködés szerinte a megszakítatlan barátság története. Hszi látogatására Orbán szerint Magyarországnak szüksége volt, hiszen a szomszédban háború van, a világ pedig azon dilemmázik, hogy béke kell, vagy a konfliktust folytassák. Úgy véli, Európa ma a háború oldalán áll, a kivétel kizárólag Magyarország, amely béketárgyalásokat szorgalmaz. Kína ebben is partner szerinte, hiszen béketervük van. Magyarország álláspontja Orbán szerint az, hogy ennek a konfliktusnak a csatatéren nem, csak a tárgyalóasztaloknál van megoldása.

20 év alatt négyszeresére jött a két ország közötti kereskedelem mértéke, jóval több ma a közvetlen légijárat, és most már stratégiai partnerségről állapodtak meg Hszivel, közölte Orbán. Azzal folytatta, hogy a kínai cégek ma már magyarok tízezreinek adnak munkát, és Magyarország továbbra is tisztességes, korrekt körülményeket fog biztosítani az itt beruházó vállalatoknak, és meg akarják teremteni a lehetőségét, hogy a legmodernebb nyugati és a legmodernebb keleti cégek itt alakíthassanak ki együttműködést.

Orbán közölte azt is, hogy a nukleáris ipar „teljes spektrumára” is kiterjesztik együttműködésüket. Hogy ez mit jelent pontosan, az nem derült ki a magyar miniszterelnök szavaiból – hívta fel a figyelmet erre a 444.hu.

Hszi is hangsúlyozta, hogy fontos, kétoldalú együttműködést megalapozó dokumentumokat írtak alá, és Orbánnal egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig jó barátok voltak, akik bíznak egymásban. Közös nyilatkozatot adtak ki épp ezért a stratégiai partnerség létrejöttéről, és ennek révén a nagyobb célok elérését szolgáló arany útra vezetik a két ország kapcsolatát, újabb lendületet adva annak – fogalmazott. Minden szinten szorosabb együttműködésre törekednek majd, beleértve a politikai pártokat is. De lesz kulturális, sport- és médiaszintű együttműködés is, illetve ezek megerősítése is.

Hszi hangsúlyozta, hogy a kínai Egy Övezet, Egy út és a magyarországi keleti nyitás stratégiája kompatibilis egymással, ezért ezen a téren is erősítik majd az együttműködést. Kína támogatja Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet töltsön be az Európai Unióban.

Kína Kommunista Pártja a nemzet megújítására, Kína modernizációjára vezeti az ország népét, hangsúlyozta Hszi, és ez a modernizáció nagy lehetőségeket rejt Magyarország számára is, mondta még el a kínai államfő a beszédében, amiből egyetlen részlet sem derült ki.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)