„Klubrádió
A lényeg

Mariupolt feladták az ukránok, keleten viszont összeomolhat az orosz offenzíva

18/05/2022 10:50

Utánpótlásgondok, bevethető katonák és eszközök miatt a jelek szerint teljesen összeomlott az oroszok által indított ukrajnai keleti front. Az Institute for the Study of War elemzői szerint, akiket a 444 idézett, az eredetileg Luhanszk és Doneck megyék elfoglalására indított művelet jelenleg ott tart, hogy Luhanszk megyében, lényegében egyetlen várost, Sziverodonecket próbálják megszállni, de még ez sem biztos, hogy sikerülni fog.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Harkiv megye, 2022. május 18. Tank tetején ülő ukrán katonák Dicsőség Ukrajnának és Halál az ellenségre feliratú ukrán zászlót lobogtatnak a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. május 17-én. MTI/AP/Bernat Armangue
Fotó: Bernat Armangue
 

Legalább háromezer mariupoli civilt vittek az oroszok egy kelet-ukrajnai büntetőtelepre az ukrán emberi jogi biztos szerint, írja a Sky News.

Ezer katona, köztük sok sebesült adta meg magát a mariupoli Azovsztal acélművet elhagyva. A sebesültek és a magukat megadó katonák orosz fogságba kerültek, ahol az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) nyomozói fogják kihallgatni őket.

Anna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes beszámolója szerint 53 sebesültet Novoazovszkba vittek, 211 embert pedig Olenivkába szállítottak. "Bízunk abban, hogy meg tudjuk menteni a srácaink életét. Súlyos sebesültek is vannak köztük. El kell látni őket. Ukrajnának élő hősökre van szüksége" - mondta kedd hajnalban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ezzel vélhetően befejeződött az ukrajnai háború eddigi legvéresebb és leghosszabb csatája.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Mariupol, 2022. május 17. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen egy orosz katona (b) átkutat egy ukrán katonát a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 17-én. A nap folyamán több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyhatta el az acélmű területét. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
 

 

Az orosz Állami Duma (parlamenti alsóház) törvényt hozna azért, hogy ne kerülhessen sor fogolycserére az azovosok esetében. Még a halálbüntetés visszaállítására is született javaslat.

Ma kezdődik annak az orosz katonának a bírósági tárgyalása, aki Csupahivka településen agyonlőtt egy fegyvertelen biciklist. Vagyim Siszimarin életfogytiglani börtönt kaphat.

Liz Truss brit külügyminiszter azt mondta, hogy egy új Marshall-tervre van szükség Ukrajna újjáépítéséhez. Az ehhez szükséges pénzt pedig az oroszoktól külföldön lefoglalt vagyonból fedeznék.

Svédország és Finnország szerda reggel hovatalosan is benyújtotta felvételi kérelmét a NATO-ba.

(MTI, BBC, 444, Telex)