„Klubrádió

Marad a Néppárt KDNP-s képviselője

3/03/2021 18:52

| Szerző: Klubrádió

A fideszesek távoztak, de a frakció egyetlen KDNP-s képviselője, Hölvényi György szerda délután közölte az MTI-vel, hogy folytatja az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában megkezdett munkáját. 

Hölvényi György felidézte, hogy a KDNP Antall József néhai miniszterelnök és Helmut Kohl akkori német kancellár hívására még az 1990-es évek elején csatlakozott az Európai Néppárt elődjéhez, a Kereszténydemokraták Európai Szövetségéhez (EUCD), tagsága azóta folyamatos.

Úgy látja, az alapszabály-módosítás – ellentétben a Fidesszel – a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget.

Hölvényi György közölte: feladatának tartja, hogy a lehetőségekhez képest tovább erősítse „a vallásszabadságért, az üldözött keresztényekért, a vallások közötti párbeszéd előmozdításáért, valamint az európai fejlesztéspolitikáért megkezdett európai parlamenti munkáját”.

Miután az Európai Néppárt tagsága megszavazta új eljárási szabályzatát, a magyar kormánypárt bejelentette, a Fidesz szerdán elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját – ezt a Magyar Nemzet közölte. Később Novák Katalin családügyi miniszter, aki nem az EP-delegáció tagja, twitterén erősítette meg a kilépést.

(Címlapi kép: Hölvényi György/Facebook)