„Támogassa
A lényeg

Már a magyar infláció a legmagasabb Európában

16/12/2022 14:34

| Szerző: Klubrádió

Novemberben már Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unióban – derült ki az Eurostat pénteki közléséből. A 23,1 százalékos magyar fogyasztói árindex már magasabb, mint a balti országokban, és külön rossz hír, hogy az európai csökkenő infláció mellett nálunk még emelkedik az ütem – közölte a Portfolio.hu.

Az Európai Unióban 11,1 százalék volt az infláció novemberben, ez már csökkenést jelentett az előző havi 11,5 százalékhoz képest. Az eurózónában pedig 10,6 százalékról 10,1 százalékra csökkent az áremelkedés üteme.

A magyarországi 23,1 százalékos adat ez egész Európában a legmagasabb volt. A "dobogós" Lettországban 21,7 százalék volt az áremelkedés, Észtországban és Litvániában pedig 21,4 százalék volt a drágulás. A régiónkban a cseh és a lengyel inflációs ráta volt a legmagasabb a magyar után, de még náluk is csaknem hat százalékkal alacsonyabb:

  • Csehországban 17,2 százalék,
  • Lengyelországban 16,1 százalék,
  • Szlovákiában 15,1 százalék,
  • Romániában 14,6 százalék.

Havi szinten 1,7 százalékkal emelkedtek a magyar árak, ez szintén a legmagasabb volt novemberben. Európa jelentős részében már csökkentek az árak havi szinten, ebben élen járt Hollandia és Málta. A decemberi adatban pedig már az üzemanyag-ársapka kivezetése is benne lesz, ami várhatóan 2-2,3 százalékponttal dobja meg a hazai mutatót.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a napokban azt mondta, szerinte 27 százalékon tetőzik az infláció. De a miniszter szerint a pénzromlás trendszerű növekedése január-februárban várhatóan megáll és úgy véli, jövő év végére egyszámjegyű lesz. Közben az élelmiszerárstopot meghosszabbította a kormány; Matolcsy György jegybankelnök szerint inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása, ezért azokat ki kellene vezetni.

(via Portfolio.hu)