„Klubrádió
A lényeg

Manfred Weber: Jogállamiság nélkül nincs uniós pénz

22/09/2020 19:14

| Szerző: Klubrádió

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy német lapinterjúban azt mondta, az Európai Unió milliárdjai csak akkor érkezhetnek meg, ha betartják a jogállamiság elveit. Hozzátette: az uniós pénzeket csak akkor lehet rendesen elkölteni, ha az újságírók szabadon dolgozhatnak és feltárják a korrupciót, a visszaéléseket. Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos pedig közölte: nem javul a jogállamiság helyzete sem Magyarországon, sem Lengyelországban, ami komoly aggodalomra ad okot

Nem javul a jogállamiság helyzete sem Magyarországon, sem Lengyelországban, ami komoly aggodalomra ad okot – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos annak kapcsán, hogy a jövő héten bemutatják a jogállamisági jelentést. Hozzátette: az Európai Bizottság kész részt venni az Európai Unió Tanácsában tartott meghallgatásokon, mert nagyon fontos, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás folytatódjon mindkét országnál.

Vera Jourová, az értékekért és átláthatóságáért felelős uniós biztos pedig kijelentette, hogy a jogállamisági jelentést a magyar és a lengyel kormány esetében arra használják majd, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk és ezáltal javuljanak a jogállamiság körülményei ebben a két tagállamban" .

A cseh biztos a tagországok általános ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli találkozója előtt nyilatkozott. Rámutatott, hogy a jelentés nemcsak felméri az esetleges negatív tendenciákat a jogállamiság, és különösen az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiaszabadság és a korrupció elleni küzdelem terén, de segít abban is, hogy a "problémásnak vélt területeken" párbeszéd kezdődjön az Európai Unió és az adott tagállam között.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy német lapinterjúban pedig kijelentette, hogy jogállamiság nélkül nincs uniós pénz. Az Európai Unió milliárdjai csak akkor érkezhetnek meg, ha betartják a jogállamiság elveit.

Hozzátette: az uniós pénzeket csak akkor lehet rendesen elkölteni, ha az újságírók szabadon dolgozhatnak és feltárják a korrupciót és a visszaéléseket, és ha a bíróságok függetlenül végezhetik munkájukat. 

(Címlapi kép: Flickr.com)