„Klubrádió

L. Simon feleségének két cége 135 millió forintos EU-s támogatást kapott

26/10/2020 13:26

| Szerző: Klubrádió

L. Simon László, fideszes országgyűlési képviselőnek állítása szerint nincs tudomása semmilyen támogatásról, az érintett vállalatokban már nem vállal szerepet. A cégeket felesége, Vass Eszter irányítja, szerinte korábbi pályázatok összesítését közölte a kormányzati adatbázis.

A hivatalos kormányzati honlap adatbázisában az szerepel, hogy a Simon és Simon Kft. 32 millió forintot, az Agárdi Aratrum Kft. pedig közel 103 millió forintot nyert az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés című pályázaton. A közzétett adatok szerint előbbi cég esetében a támogatási döntés dátuma idén július volt, míg utóbbi esetében szeptember – írja a Blikk.

A fidesezes politikus már korábban kiszállt a Simon és Simon Kft.-ből, de az Agárdi Aratrum Kft.-ben továbbra is tulajdonosként szerepel. A Blikk kérdésére elutasítóan azt felelte: „nekem erről nincs információm. Nem is foglalkozom a cégek pénzügyeivel. Én nem kaptam semmilyen támogatást, nem is igényeltem.”

L. Simon felesége, Vass Eszter viszont a lap érdeklődésére elmondta, hogy nem nyertek szeptemberben újabb támogatást, szerinte a honlapon több év együttes támogatásának az összegei lehetnek, amelybe beletartoznak a művelésbe vont területek után automatikusan járó területalapú és zöldítési támogatások, illetve az AKG-támogatások. Az AKG-támogatásokat ugyanis öt évre ítélték meg, és azt éves bontásban kapják.

Vannak egyéb érdekes ellentmondások is a vállalatok körül. Tavaly a Kisfaludy pályázaton 45,5 millió forintos támogatást szerzett az akkor még a Simon és Simon Kft. alá tartozó Simon Panzióval, idén a szállás Bikavölgyi Panzió néven, egy új cég, a Bikavölgyi Panzió Kft. tulajdonában újabb 4 millió forintot söpört be.

Ahogy arra a lap felhívja a figyelmet, a névváltoztatás dacára a panzió nem felelt meg a kritériumoknak, mert a kiírás szerint a legfeljebb nyolc szobával és 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek jelentkezhettek. A most már Bikavölgyinek hívott panzió pedig ennél jóval nagyobbnak számít: 13 szobájuk és egy hatalmas apartmanjuk van, a saját honlapjuk szerint összesen 39 embert tudnak kényelmesen elszállásolni.

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt