„Klubrádió

Ingyenes és önkéntes lesz a vakcina Magyarországon

19/11/2020 15:27

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt többek közt arról, hogy a korlátozások hatásait csak a jövő héten értékelik, ahhoz pedig, hogy karácsonykor bizonyos lazításokat tegyenek, nagyon jó számok kellenek. A majdani vakcináról azt is elmondta, hogy önkéntes és ingyenes lesz.

A kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy pénteken indul az országos és önkéntes koronavírus-tesztelés a szociális intézmények, óvodák, iskolák, kórházak dolgozóinál, 190 ezer ember bevonásával. Először a szociális intézmények dolgozóit tesztelik.

Összesen 15 ezer feladatellátási helyen, 191 ezer ember teszteléséről kell a kormányhivataloknak gondoskodniuk - közölte Gulyás, hozzátéve, hogy ezért ezer kétfős csapat lesz, amelynek egyik tagja egy harmad- vagy negyedéves orvostanhallgató.

A politikus beszélt arról is, hogy három cégnél mintegy 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le a kormány.

Az Astra Zeneca vakcinájából 6,5 millió darabot kötött le Magyarország (ebből 2 adag kell fejenként), a Janssen Pharmaceutica vakcinája is harmadik fázisban van, ebből bő 4 millió darabot kötött le a kormány, a Pfizer oltóanyagából pedig 4,4 milliót kötött le.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
 Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Vagyis összesen csak ennél a három gyártónál 12 millió adag oltóanyagra adta be igényét a kormány. Ezek összesen 36 milliárd forintba kerülnek – foglalta össze a 24.hu.

Az uniós költségvetés és helyreállítási alap vétójával kapcsolatban elmondta, hogy olyan feltételekkel kötötték meg az EU új hétéves költségvetési tervét és a mentőalapot, amelyel veszélyesek és Magyarország számára elfogadhatatlanok.

Magyarország elkötelezett a jogállam elve mellett, például a bíróságok függetlensége, a sajtó szabadsága mellett, és ezek összehasonlíthatatlanul állnak ma Magyarországon, mint a szocialista kormány alatt – fogalmazott Gulyás. Szerinte Magyarország a jogállami elveknek megfelelően működik 1990 óta. „Tőlünk a jogállamot félteni nem kell” – tette hozzá.