„Klubrádió

Érvényteleníti a hallgatók félévét az SZFE kuratóriuma

27/11/2020 23:48

| Szerző: Klubrádió

Élt a kormányzat által az SZFE fölé helyezett kuratórium az új kormányrendelet adta lehetőséggel, és törölte az intézmény őszi szemeszterét. A hallgatói önkormányzat szerint az általuk illegitimnek tartott kuratórium ezzel súlyosan sérti az egyetemi polgárok jogait. Szembe megy a kuratórium döntésével Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman több hetes vizsgálatának eredménye is.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója mai döntésével – a 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján – megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn. Ezért az SZFE-n az oktatási tevékenység csak 2021. február 1. után folytatható” – közölte péntek este a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma. Az intézmény vezetését pedig arra kérik, hogy „intézkedjen a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák.”

A VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó sajtótáj
 
 Vidnyánszky Attila, az SZFE irányítására rendelt kuratórium elnöke
 Fotó: Máthé Zoltán
 

A kormányrendelet, amire a Vidnyánszky Attila vezette, de a hallgatók által el nem ismert kuratórium hivatkozik, szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. A veszélyhelyzet idején a felsőoktatást érintő egyes szabályokról című rendelet szerint a vészhelyzet ideje alatt az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet/tanévet, amennyiben valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni jogszerűen a tanulmányi kötelezettségeket – írja a 444.hu.

Élőláncot szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem
 
 Fotó:  MTI/Mónus Márton
 

Az SZFE hallgatói önkormányzata már korábban számolt azzal, hogy a szeptember elején az intézmény fölé helyezett kuratórium élni fog a kormányrendelet adta lehetőséggel, és érvényteleníti az idei őszi szemeszter. A hallgatói szervezet szerdán azt közölte, ha a Színház- és Filmművészeti Egyetemre oktrojált új vezetés érvényteleníti a tanulmányi félévet, azt csak azért tehetné meg, mert ő teszi tönkre azt. A hallgatói önkormányzat szerint jelenleg nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését az SZFE-n.

Szembe mennek a kuratórium döntésével Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman szintén pénteken ismertté vált megállapításai is. Aáry-Tamás a 24.hu beszámolója szerint eljuttatta az SZFE hallgatóihoz a több hétig tartó vizsgálatának a tanév felfüggesztésével kapcsolatos eredményét. Az oktatás felfüggesztését még október végén rendelte el a kuratórium – most pedig megerősítette, hogy "a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn".

Ebben Aáry-Tamás egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház-és Filmművészeti Egyetemen– írják az SZFE hallgatói közleményükben. Hozzáteszik, az Egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására.

 
 Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman Forrás: Facebook
 

Aáry-Tamás állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el. A jelentés hangsúlyozza, hogy az állam feladata biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára az Alaptörvény X. cikkének (1) és (3) bekezdéseiben foglalt tanulás szabadságát, valamint a felsőoktatási intézmény működését.

A hallgatói önkormányzat szerint a jelentés megállapításaiból következik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim fenntartója nem alkalmas ellátni törvényben meghatározott feladatát, mivel az Alapítvány kuratóriumának jogszabályban rögzített céljával ellentétes az oktatási tevékenység felfüggesztése, és „ezzel súlyosan sérti az egyetemi polgárok jogait, különösen a hallgatók tanulás szabadságához fűződő alkotmányos jogát, valamint az oktatók tanítás szabadságához fűződő alkotmányos jogát."