„Klubrádió

EP: Konzervatív képviselőcsoporttal tárgyal a Fidesz

4/03/2021 13:42

| Szerző: Klubrádió

Bár korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője azt mondta, hogy a fideszes EP-képviselők függetlenként folytatják a munkájukat, a párt már most is tárgyal a csatlakozásról az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoporttal.

A Fidesz már most is tárgyal a csatlakozásról az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti képviselőcsoporttal – tudta meg az EUrologus egy, a konzervatív politikai csoporthoz tartozó forrástól.

A Fidesznek hivatalosan is be kell nyújtania a csatlakozási kérelmét, amiről a frakció aztán szavaz. A lap információi szerint ez át fog menni, mivel a Fidesz-kormány legfontosabb európai szövetségesének számító lengyel kormánypártnak, a Jog és Igazságosságnak a legnagyobb a befolyása képviselőcsoportban.

 
Európai Parlament
Forrás: Flickr.com
Fotó: Fred MARVAUX
 

A Brexittel és a brit konzervatív képviselők távozásával 61 fősre apadt politikai csoport befolyásán nagyot lendítene a 12 fős magyar delegáció, amely a képviselőcsoport második legnagyobb pártjává válna a 27 fős lengyel csoport után.

De az egyszerű csatlakozás mellett arról a lehetőségről is folynak az egyeztetések a szélsőjobbos Identitás és Demokrácia és az Európai Néppárt néhány tagpártjával, hogy egy új képviselőcsoportot hozzanak létre - értesült az EUrologus.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője szerdán azt nyilatkozta, hogy a fideszes EP-képviselők függetlenként folytatják a munkájukat. A politikus állította, hogy jelenleg senkivel nem tárgyalnak, és nem ma, és nem is holnap fog eldőlni, melyik képviselőcsoporthoz csatlakoznak majd.

Deutsch ugyanakkor célzott arra, hogy „szűk egy éven belül”, azaz 2022 elején lehet változásokra számítani az európai parlamenti viszonyokban, mert a ciklus félidejében újra szavaznak a vezető tisztségekről, amelyeket a frakciók befolyása alapján osztanak el.