„Klubrádió
A lényeg

Elnöki vétó az esemény utáni tablettákra Lengyelországban

29/03/2024 20:59

| Szerző: Klubrádió

A lengyel elnök, Andrzej Duda vétóval élt és visszaküldte a parlamentbe azt a törvényt, mely lehetővé tette volna esemény utáni fogamzásgátló tabletták vénymentes forgalmazását. De a kormány talál megoldást a probléma kezelésére.

Hiába szavazta meg februárban a Szejm, hogy 15 éves kortól vény nélkül lehessen vásárolni esemény utáni tablettát fogamzásgátlás céljából, mely megakadályozza a petesejt beágyazódását, a lengyel elnök, a korábbi, leváltott kormányon lévő pártot vezető Kaczyński politikai szövetségese, Andrzej Duda felülvizsgálatra küldte vissza a parlamentnek a gyógyszerügyi törvény módosítását a gyerekek egészségvédelmére hivatkozva.

"Milyen kár, hogy megint a lengyel nők ellen fordult az elnök" – kommentálta Katarzyna Lubnauer oktatási miniszter az X-en (egykori Twitter).

Duda arra hivatkozva küldte vissza a törvényjavaslatot, mert nem tud olyan jogi megoldásokat elfogadni, amelyek lehetővé teszik a18 év alattiak számára is fogamzásgátló eszközök orvosi ellenőrzés nélküli használatát és a szülők felelősségének figyelmen kívül hagyásával történő alkalmazását.

A lengyel kormány számított erre, így má Duda döntése előtt jelezte, hogy megkerüli az esetleges vétót azzal, hogy rendeletben engedélyezi a gyógyszerészeknek vények kiadását fogamzásgátlókra. Az egészségügyi miniszter Izabela Leszczyna szerdai rádióinterjújában mondta el, hogy amennyiben nem akarják a lengyelek, hogy nők és a lányok nem kívánt terhességet vállaljanak, akkor mindent meg kell tennie a kormánynak annak érdekében, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta széles körben elérhető legyen.