„Támogassa
A lényeg

Elfogadták a szociális törvény módosítását, a Kossuth téren hullazsákban tiltakoztak civilek

22/11/2022 17:24

| Szerző: Klubrádió

Megszavazta az Országgyűlés a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot, amelyet a párbeszédes Szabó Tímea korábban „Lex Megdöglesznek” nevezett, míg Tordai Bence szerint „az embertelenség törvénybe iktatása”. Az Országház előtt tiltakozó szociális dolgozók fekete hullazsákokba bújtak és lefeküdt a földre. 38 civil szervezet tüntetett flashmobbal. Az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon.

134 képviselő szavazott igennel, 54-en  nemmel. A Párbeszéd képviselői „Stop Lex Megdöglesz” feliratú pólóban tiltakoztak szavazás közben. Az Országház előtt pedig 38 civil szervezet tüntetett flashmobbal. Harminc szociális dolgozó fekete hullazsákba bújt, és lefeküdt a földre, a hangszórón szívdobbanásokat játszottak le. Erről Jámbor András, a Párbeszéd egyik képviselője képet is közzétett:

A módosítással alapjaiban írták át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt. A 160 oldalas salátatörvénybe elbújtatott módosítás szerint az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a család és az önkormányzat is kudarcot vallott.

A megszavazott javaslat azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa. Egészen eddig az állam és az önkormányzat feladata volt ez. A törvényalkotási bizottság múlt csütörtökön némileg finomította a szöveget, és a végső verzióban már az szerepel, hogy „mindenki felelős önmagáért”, a lényegen azonban ez valójában nem változtat – írja a Telex.

Egy másik lényeges pontja a módosításnak, hogy mostantól a családoknak képességeik és lehetőségeik szerint kötelességük lesz segíteni a hozzátartozójukon. Korábban csak általánosságban írt a törvény a család felelősségéről. 

Legutóbb a múlt héten írtak át valamit a sokat vitatott törvényen, amely ellen hétfő este is demonstráltak. Október végén pedig obstrukcióval több mint 20 órás vitanapot tartott az ellenzék a törvényről.

(Kiemelt kép: Jámbor András / Facebook)