„Klubrádió
A lényeg

A 18 év alattiak is kaphatnak harmadik oltást

7/12/2021 16:50

| Szerző: Klubrádió

A megerősítő dózis különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál.

A 16-17 évesek is felvehetik a harmadik oltást a tájékoztató oldal közleménye szerint. A tájékoztatás szerint a megerősítő dózis különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál – derül ki a hvg.hu összefoglalójából. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni – tették hozzá.

Az oltási akció kezdete óta 22 ezer 12-17 évest oltottak be, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfél ezren pedig a harmadikat kapták meg.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 58 százalékos. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, náluk az átoltottság 39 százalék. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Az oltási munkacsoport megkezdte a gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek meg. A gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik. Azt írják, az előkészületek tartanak, a terveket ezen a héten véglegesítik, és a tudnivalókról időben tájékoztatják a szülőket.

 
Védőoltás
Pixabay