„Klubrádió
A lényeg

WHO: Még nem tudunk eleget az orosz vakcináról, de a magyar kormánynak joga van használni

28/01/2021 18:39

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Egyelőre a WHO sem kapott az orosz koronavírus-vakcináról elegendő információt, teszteredményeket is várnak. Ezzel együtt a magyar kormány jogát természetesen nem kérdőjelezik meg arra vonatkozóan, hogy kiválassza a használni kívánt vakcinát, betartva a tudományos és etikai normákat. 

2021. január 28. A lényeg / részlet, WHO - Klubrádió (21.01.28.)
02:38
00:00

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO európai igazgatósági sajtótájékoztatóján írásban tettük fel azt a kérdést, hogy megbízható és hatékony-e az orosz Szputnyik V vakcina. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy beolthatja-e a magyar kormány az eddigi ismeretek birtokában a lakosságot az orosz oltóanyaggal.

Dr. Hans Kluge, a WHO európai igazgatója megköszönte kérdésünket, azonban rögtön hozzátette, korai még ez a kérdés. A WHO folyamatosan nyomon követi a vakcina-fejlesztéseket, „és azonnal áttekintjük azokat a teszteredményeket, amelyeket a gyártóktól kapunk, és erre bíztatjuk a gyártókat, hogy juttassák el hozzánk az oltóanyagra vonatkozó dokumentációkat, amilyen gyorsan csak lehet. Azt követően a szokásos protokollnak megfelelően megállapítjuk a szer biztonságát és hatékonyságát. Egy héttel ezelőtt az Orosz Befektetési Alap és a WHO igazgatósága között lezajlott egy találkozó a folyamat felgyorsítása érdekében. Én magam eredményes tárgyalást folytattam Koppenhágában az orosz nagykövettel tegnap, amelynek során megerősítést nyert, hogy további kiegészítő információk szükségesek az oltóanyagról, illetve a teszteredmények megérkezését várják a genfi központban. Ami pedig a magyar kormányra vonatkozó kérdést illeti, minden kormány szuverén, így joga van megválasztani eszközeit és a termékeket, amelyek hazája számára a legmegfelelőbbek. Azonban megjegyezném, hogy minden tagországnak be kell tartania tudományos normákat a legmagasabb szinten, és azokat az etikai szabályokat, amelyek a WHO előírásaiban is szerepelnek tekintettel a rendkívüli engedélyezési folyamatra illetve a sürgősségi szempontokra” – válaszolt a Klubrádió kérdésére a WHO európai igazgatója.

Az MTI tudósítása a sajtótájékoztatóról ezeket a részeket nem tartalmazta.

Csernyánszky Judit riportját a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi képünk illusztráció, fotó: Pixabay