„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hogyan igazodhatunk ki a vakcinák között?

27/01/2021 17:14

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Az egészen biztos, hogy a betegség átvészelésére játszani sokkal veszélyesebb, mint felvenni a védőoltást. Akinek sürgős, annak azt, ami most van. 

2021. január 27. Megbeszéljük - részlet 21.01.27. Rusvai Miklós
15:58
00:00

Meggyőzőek a számok: míg a betegségbe 100-ból átlagosan 3 ember belehal (időseknél ez az arány 15-17 százalék is lehet), addig a védőoltás 100.000 emberből átlagosan csak egynél okoz komplikációt, de az sem végzetes. Ezt kellene mérlegelnie mindenkinek, amikor eldönteni, hogy engedi magát beoltani, vagy sem – érvelt Ruskai Miklós virológus, egyetemi tanár Megbeszéljük című műsorunkban.

A szakember elmondta, hogy ő nem köztisztviselő, nem köti semmi, nem kell lojálisnak lennie, bárhol nyilatkozik, ugyanazt mondja, ami a szakmai meggyőződése. Persze a függetlenség azt is jelenti, hogy nem jut hozzá olyan információkhoz, amelyekhez például kormányközeli kutatók, de a nemzetközi szakirodalomból azért elég jól lehet tájékozódni.

A koronavírus elleni védőoltások alapvetően három csoportba oszthatók. A legmodernebbek közé tartozik a Pfizer-BioNTech, vagy a Moderna készítménye, a közepesbe mondjuk az AstraZeneca, vagy a Szputnyik V, és a legrégebbi technológiával a kínai vakcinák készülnek. Magyarországon egyelőre a Pfizer és a Moderna oltóanyaga van jelen. Rusvai Miklós szerint később, amikor már lesz választék, lehetővé kellene tenni az embereknek, hogy maguk döntsék el, melyiket kérik. Az új készítményekkel szembeni bizalmatlanság egyébként már oldódni látszik, hisz millió számra használják azokat szerte a világban, és az eddigi tapasztalat szerint beváltak. Magyarországon is egyre többen hajlandók elfogadni az oltást.

Mint ismeretes a védőoltás a betegség megelőzésére szolgál. A gyógyításra gyógyszerek kellenének. Nos, ezekből vannak olyanok, amelyek nem spcifikusan a Covid-19 kezelésére alkalmasak, hanem más, hasonló betegségekre valók, de ezekben az esetekben is beválhatnak bizonyos hatásfokkal. Vannak, készülnek új gyógyszerek, amelyeknek egyelőre az a legnagyobb problémájuk, hogy 2-3 hétnél tovább nem alkalmazhatók, annyi idő pedig kevés lehet a gyógyuláshoz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vajda János.

Megbeszéljük
2021.01.27. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György