„Klubrádió
Belső közlés

Vados Anna nyerte a Petri-díjat

9/12/2021 16:27

| Szerző: Klubrádió

A Petri György-díj kuratóriuma nyilvánosságra hozta, hogy a Petri-díjat a 2021. évben Vados Anna költő nyerte el Nincs véna című kötettervéért. A győztest a Belső közlés december 20-ai adásában a Klubrádó is bemutatja.

2021. augusztus 14. Belső közlés - részlet - Vados Anna: Mellek
01:18
00:00

Vados Anna Mellek című verse Zilahy Anna előadásában

A Petri-díj kurátorai ma hozták nyilvánosságra, hogy Vados Annának ítélik a legerősebb kötet nélküli pályakezdő szerzőnek járó kitüntetést. Vadost Deres Kornélia költő jelölte a díjra, aki a kodependens kapcsolatok dinamikájának hiteles megfogalmazásáért méltatta jelöltjét. Szerinte a költő „úgy vezet végig a részleteiben kegyetlen, mégis végtelenül ismerős történeten, hogy a női és férfi szemszögek folyamatos váltakozásban maradnak, ahogyan a fikció és valóság találkozási felületei is minduntalan átjárják egymást”. Deres elmondása szerint a Nincs véna című kötetterv, melyet a kitüntetés nyomán a Magvető kiadó ad majd ki, az egyéni és társadalmi mérgekkel való szembenézés többszólamú története.

 
Vados Anna
Fotó: unsplash
 

A zsűri döntése alapján a második helyezést Kósa Eszter Fogyatkozás című verseskötet-terve, a harmadik helyet pedig Biró Zsombor Aurél Utolsó napok közt az első című prózakötet-terve nyerte el. Kósa Esztert Sopotnik Zoltán, Biró Zsombor Aurélt pedig Áfra János jelölte. Rajtuk kívül Ayhan Gökhan jelöltje Miklya Csanád volt, Bencsik Orsolya Vajsenbek Pétert, Borda Réka Balogh Anettet, Csuhai István Nagy Kingát, Selyem Zsuzsa Csernus Júliát, munkatársunk, Pályi Márk pedig a tavaly harmadik helyezést elérő Locker Dávidot jelölte a díjra, amelyet minden évben az a pályakezdő szerző kaphat meg, aki a legerősebb induló kötettervet tudja felmutatni a vers-, a próza-, a dráma- vagy az esszéírás területén. A zsűri tagjai idén is Forgách András és Márton László írók, valamint Tóth Krisztina és Várady Szabolcs költők voltak, de a kuratóriumnak mindig tagja az előző évi díjazott is, ezúttal Szemethy Orsolya író és képzőművész.

2021. augusztus 14. Belső közlés - részlet - Vados Anna: Szerda reggel
00:38
00:00

A díjat hagyományosan Petri György születésnapján, december 22-én adják át a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a Klubrádió Belső közlés című műsora pedig már két nappal korábban, december 20-án bemutatja a nyertest, valamint a rövidlistán szereplő másik két szerző műveit. Az idei díjazott, Vados Anna tavaly a második helyezést érte el, ezért a Klubrádióban is elhangzott a költő két költeménye Zilahy Anna érzékeny előadásában, Mellek című versét pedig a Tükörfordítás novemberi adásában is meghallgathatták.