„Klubrádió
Reggeli gyors

Új fideszes akadály nehezítheti Hadházynak a pályát

22/11/2019 14:05

| Szerző: Klubrádió

Azzal, hogy az uniós forrásokkal támogatott cégek közbeszerzés nélkül költhetnék el a kapott összegeket, azt is jelentené, hogy nem, vagy alig lehet majd utánajárni annak, valójában kinél kötöttek ki és mire mentek el a pénzek – erről beszélt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Klubrádióban a kormány újabb terve kapcsán.

 

 

2019. november 22. Reggeli gyors-részlet/Interjú Hadházy Ákossal (19.11.22.)
08:10
00:00

Még november elején jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány módosítja a közbeszerzési törvényt, egyebek mellett azért, hogy élesen elváljon az uniós forrásokra és a belföldi pénzekre alapozott közbeszerzések ellenőrzése.

A közbeszerzési szabályok átalakítására beterjesztett törvénymódosítási javaslatból az is látszik, hogy az uniós és magyar kormányzati vissza nem térítendő támogatásokat kivonnák a közbeszerzési törvény hatálya alól. Ez azt jelentené, hogy a támogatásokat elnyerő cégek vagy alapítványok – köztük sok kamuszervezet – úgy költhetnék el a kapott pénzt, hogy nem kell közbeszerzést kiírniuk.

A javaslatot Semjén Zsolt Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlamentnek november 12-én.

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő szerint ezzel nagyon megnehezítik a korrupciós ügyeket feltáró munkáját. Bár a közbeszerzés szó ma már szinte a csalás szinonímája, az efajta költéseknek nyilvános kontroll tekintetében mégis megvan az az előnyük, hogy a legalapvetőbb adataik – milyen ajánlatok érkeztek, kitől, mennyiért vásárolt a megrendelő – nyilvánosak, és jól kereshető adatbázisban két kattintással megtalálhatók.

Hadházy Ákos
 
Hadházy Ákos Forrás: Facebook
 

Ha azonban az említett költéseket kiveszik a közbeszerzési törvény hatálya alól, akkor alig-alig lehet majd tájékozódni, a ma még könnyen elérhető adatokat a hatóságokkal, hivatalokkal folytatott levelezésekkel, pereskedéssel kellene megszerezni. Ráadásul nem lehet majd összességben látni a történeteket, kimutatni az összefüggéseket, megrajzolni a pénzlopó hálózatokat. Az, ami ma két nap alatt felfedhető, előfordulhat, hogy a jövőben titokban marad, vagy jó esetben egy évbe is beletelhet az utána járás.

Hadházy példaként említette, hogy a tervezett új szabályok mellett nem lehetett volna rájönni, hogyan lopják a pénzt a Nemzeti Rugalmassági Program finanszírozására hivatkozva. A projekt keretében a pályázóknak kiutalt pénz fele manipulált közbeszerzésekkel továbbosztva rögtön csaló cégeknél kötött ki, amelyek tízmillió forintokért pár hetes munkát igénylő tanulmányokat írtak a rugalmas munkavégzés megvalósításáról például temetkezési vállalkozásoknak és kocsmáknak. Hadházy szerint – amint azt Facebook-bejegyzésében írja – ha ez a módosítás korábban hatályban lett volna, akkor nem, vagy csak nehezen számolhatott volna be a kisteleki fantomszállodáról is, amelyre több mint 800 millió forintos támogatást adtak, de soha nem készült el, így soha egyetlen vendége sem volt.

A nyilvánosság azért fontos, mert a közbeszerzéseket nagyon könnyen lehet manipulálni, persze csak ott, ahol nem működnek megfelelően az ellenőrző szervek. Márpedig az ellenőrzésre hivatalosan kijelölt szervezetekben – ÁSZ, KEHI, Közbeszerzési Hatóság – Hadházy szerint Magyarországon a korrupt Orbán-kormány emberei ülnek – mondta a független országgyűlési képviselő.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Hadházy Ákossal
2019. november 22., péntek 08.15
riporter: Pálinkás Szüts Róbert