„Klubrádió
Reggeli gyors

Beszédes szájzár a parlamentben

21/11/2019 13:30

| Szerző: Klubrádió

Orbán épp az ellenkezőjét éri el a bosszúhadjáratával, mint amit szeretett volna. Nem szétveri az ellenzéket, hanem összekovácsolja – vélik a kormánnyal szemben álló oldalon.

2019. november 21. Reggeli gyors - részlet 19.11.21. Szabó Tímea
07:41
00:00

Egész éjjel folyt a parlamenti vita a szájzártörvényről, hivatalos nevén az Országgyűlés működését, a képviselők jogállását és a házszabályt érintő módosításokról. Ezt az ellenzék szerint azért találták ki, hogy csökkentsék a nem kormánypárti képviselők mozgásterét, egyebek között pénzbüntetésekkel, kitiltásokkal, vagyis arra kényszerítsék őket, hogy tartsák a szájukat. A kormánypártiak viszont azt hangsúlyozzák, hogy a fegyelmezés célja a Ház méltóságának megőrzése.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő az egész javaslatcsomagról úgy vélekedett, hogy az Orbán Viktor bosszúhadjáratának egy része. Célja az ellenzék szétverése lett volna, ám épp az ellenkezőjét váltja ki, további egységesülés felé löki a kormánnyal szemben álló oldalt. Az ellenzéki pártoknak rá kell jönniük, hogy csak egymásra számíthatnak.

 
Hadházy-Orbán
 
Hadházy Ákos független képviselő "Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott" feliratú táblát tart Orbán Viktor pulpitusa alá a Parlamentben (2019. 10. 21., Facebook)
Facebook
 

A képviselők arra is hajlandóak, hogy összeadják a büntetés összegét egy-egy társuknak. A Párbeszéd társelnöke szerint eddig sem a fizetésért dolgoztak, hanem azért, mert normális országot akarnak építeni. Most 10-15 ember szétlopja a közös vagyont, elképesztő korrupcióba hajszolja az országot, saját játszóterének tekinti. Ezt kell megszüntetni. Orbán öles léptekkel halad a teljes diktatúra felé – mondja Szabó Tímea –, fogalma sincs, hogy milyen volt ő maga is 30 évvel ezelőtt. Már a látszatát sem akarja fenntartani annak, hogy itt párbeszéd folyna bárkivel is, nem csak az ellenzékkel. Senkivel sem egyeztet, a törvényjavaslatokat is azért nyújtják be egyéni képviselői indítványként, mert ott nem kötelező még a látszategyeztetés sem.

Az ellenzék nem erre készült 9 évvel ezelőtt, hanem vitára, párbeszédre. Az azóta elfogadott törvények közül mindössze 4 volt ellenzéki javaslat. Orbánt, a kormányt, a Fideszt nem érdeklik az érvek, azért radikálisabban kell fellépni. Nagy kérdés, hogy ott kell-e hagyni az Országgyűlést? Szabó Tímea szerint addig érdemes maradni, amíg legalább néhány dolgot el tudnak mondani. Ha ezt mondjuk Kövér László az önkényes döntéseivel megakadályozza, akkor nem. Biodíszletként ülni a padsorokban fölösleges.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila.

Reggeli gyors
2019.11.21. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor.