„Klubrádió
Esti gyors

Cenzúra a parlamentben

22/10/2019 07:01

| Szerző: Klubrádió

A utóbbi 20-25 évben folyamatosan szűkítettek az újságírók mozgásterét a Parlament épületében, ebben konszenzus volt a pártok között.

2019. október 21. Esti gyors - részlet 19.10.21. Bajomi Lázár Péter
06:39
00:00

Már a 80-as évek második felében is szabadon mozoghattak a sajtó munkatársai az Országházban, a rendszerváltás után is, aztán egy szűkebbre vonták ezt a teret kormányoktól függetlenül. Ez ügyben ugyanis konszenzus volt a pártok között – állítja Bajomi Lázár Péter médiakutató. Olyan szigorú, az újságírói munkát lehetetlenné tévő szabályozás azonban még nem volt, mint amilyet Kövér László most vezetett be.

A parlament a nyilvánosság legfontosabb fóruma lenne, itt korlátozni a médiát, a tájékoztatást, az egészen biztosan nem vezet jóra. Az egyik hivatkozási alap a korlátozásra az, hogy van élő televíziós közvetítés, abból dolgozhatnak a tudósítók. Csakhogy ezt a közvetítést egy a parlament által megbízott cég végzi, látjuk, amit látunk, de nem tudjuk, hogy mi marad ki a közvetítésből. Bajomi Lázár Péter szerint a választóknak joguk van tudni, hogy mit csinálnak az általuk megbízott képviselők a munkaidejükben. Akkor is, ha történetesen alszanak, vagy a számítógépükön játszanak. A legfrissebb példa erre Hadházy Ákos akciója, amikor a miniszterelnököt lehetett látni, de azt csak egy-egy rövid pillanatra, hogy a képviselő milyen táblákat mutat fel a beszéd alatt. Ez a fajta koncepciózus, ellenőrzött, cenzúrázott közvetítés semmivel sem igazolható – mondja a médiakutató.

Az interjúban szóba került a helyi sajtó is, amelyet az állami hirdetések tartanak el, vagyis közpénzből ontják az állami propagandát. Bajomi Lázár Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar sajtópiac kicsi, gyenge. Hasonló helyzetben más országokban is beszáll a finanszírozásba az állam, persze nem úgy, mint itt, hogy bizonyos nézeteket támogat, másokat megjelenni sem enged. Ilyen szempontból rossz lépésnek tekinthető Karácsony Gergely terve, aki megvizsgáltatná, hogy a BKV területein, járművein hogyan terjesztik a Lokál című propagandakiadványt. A médiakutató szerint nem a tiltás, a korlátozás a megoldás, hanem az, ha minél több sajtóterméket engednek be egy területre. Senkinek nincs igazságmonopóliuma, Karácsony lépését cenzúrának értékelheti még akár a saját táborának egy része is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Esti gyors
2019.10.21. 18:00
Műsorvezető: Dési János