„Támogassa
Reggeli gyors

Szankcióval sújtott orosz vezető is megfordult Orbánnál nemzeti ünnepünkkor

21/08/2023 09:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Rusztam Minnyihanovot, Tatárföld elnökét májusban tervezte felvenni az EU a szankciós listára, mint aki segíti az ukrán gyerekek erőszakos deportálását egy az orosz tagköztársaságban található táborba, Magyarország azonban ellenezte a döntést. A hétvégi nagy diplomáciai jövés-menésben ő is tárgyalt a magyar miniszterelnökkel. Nemzetközi lapszemle.

2023. augusztus 21. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.08.21.
05:06
00:00
Orbán Viktor diplomáciai nagyüzemet vitt nemzeti ünnepünkön, de nem uniós, hanem sokkal inkább autoriter vezetőket hívott vendégségbe. Tárgyalt az orosz Rusztam Minnyihanovval is – adta hírül a brit Telegraph. A politikus egyébként az Oroszországhoz tartozó Tatár Köztársaság vezetője, támogatja az oroszok ukrajnai invázióját, és az Egyesült Államok szankció alá vonta, így augusztus 19-i budapesti látogatása feltehetően nem marad amerikai visszhang nélkül. Az Európai Unió pedig egy májusi szankciós körben tervezte felvenni a listára Minnyihanovot, mint aki segíti az ukrán gyerekek erőszakos deportálását egy Tatárföldön található táborba. Magyarország le akarta vetetni a listáról az elnököt – ezek szerint sikerrel – írta a Telex a budapesti látogatás kapcsán. A Telegraph cikk megjegyzi, hogy a háború kezdete óta ő az első a legmagasabb rangú orosz politikusok közül, aki betette a lábát egy uniós tagállamba.

Augusztus 20-i tűzijáték – Érkezés a Karmelita kolostorba
 
Rusztam Minnyihanov és Orbán Viktor augusztus 20-án a Karmelita kolostorban.
 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Az orosz politikus elmondta, Orbán Viktor meghívására érkezett és célja, hogy Tatársztán, mint Oroszország tagköztársasága hozzájáruljon a magyar-orosz kapcsolatok megerősítéséhez. Ugyanakkor a Telegraph és a Bild információi szerint Minnyihanovot azzal bízta meg Vlagyimir Putyin, hogy hozzon össze egy új gabonaegyezményt. Emlékezetes, Oroszország júliusban bejelentette, hogy nem engedélyezi tovább a fekete-tengeri szállításokat. A külföldi lapok értesülése szerint az oroszok célja, hogy Katarral és Törökországgal olyan egyezményt kössön, amellyel zökkenőmentessé tehetik az Afrikába irányuló gabonakereskedelmet. Bár a hivatalos beszámolókban nem volt szó arról, hogy ilyen egyezményről tárgyaltak volna, tény, hogy a napokban a Karmelitában járt Minnyihanovon kívül többek között Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír és Recep Tayyip Erdoğan török elnök is.

Orbán Viktor Belgrádban
 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök Belgrádban 2020. május 15-én.
 
 Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A kanadai National Post is a magyar-orosz kapcsolatokra hívja fel a figyelmet abban a híradásban, amelyben Orbánnak a szerb elnökkel folytatott megállapodását részletezik. A nemzeti ünnepünk alkalmából Budapestre érkezett Aleksandar Vucic ugyanis ígéretet tett arra, amennyiben Ukrajna elzárná az orosz gáz útvonalát területén keresztül – erre egyébként a minap az ukrán energiaügyi miniszter utalt – akkor sem kerül bajba Magyarország, mert Szerbia gondoskodik az orosz gázellátásunkról. A cikk jelzi, hogy még mindig 80 százalékos az orosz részesedés aránya a gázkereskedelmünkben, szemben a környező országokkal, amelyek szinte mind találtak valamilyen alternatívát.

Az angol nyelvű Arab News is ezzel a témával foglalkozik, a világsajtót leginkább ez a gázügylet érdekelte, de persze az Erdoğannal való találkozás is a figyelem központjába került a svéd NATO-tagság ratifikálásának halogatása miatt. Szijjártó Péter külügyminiszer Facebook-bejegyzését ismételték meg, miszerint Orbán és Erdoğan egyeztetnek még a svéd kilátásokról, de abban megállapodtak, hogy őszig nem kerül sor a ratifikálásra, mivel mindkét országban nyári vakációját tölti a parlament.