„Klubrádió
Esti gyors

Szabadságunk maszkban – Selmeci János jegyzete

26/06/2020 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Az emberek megunták otthon, és elkezdtek élni, dolgoznak, buliznak, randiznak és csókolóznak, étteremben esznek, tüntetések voltak itthon és a világban. A néhány hete még büszkén viselt maszkok egyre lejjebb csúsznak.

2020. június 26. Esti gyors-részlet/ Selmeci János jegyzete 2020.06.26.
02:26
00:00

- Te is láttad?
- Én is láttam.
- Felháborító!
- Felelőtlenek!
- És azon a nőn sincs.
- Az a fickó meg levette a telefonáláshoz.

Szóval igen, vannak emberek, akik nem hordanak maszkot a buszon.

Lehet felelőtlenséggel vádolni őket, belemondani a maszktalan arcukba, hogy miattuk lesz második hullám, és ha lesz, nekik is lesz részük benne. Ahogy mindannyiunknak.

Mert tetszik vagy sem, az emberek megunták otthon, és elkezdtek élni, dolgoznak, buliznak, randiznak és csókolóznak, étteremben esznek, tüntetések voltak itthon és a világban. A néhány hete még büszkén viselt maszkok egyre lejjebb csúsznak, én már kétszer is otthon felejtettem, tudom, tudom, nagymamagyilkos.

Maradjunk még egy kicsit a maszknál, mert necces kicsit az egyetlen igazság birtokosaként állítani, hogy mindenki hülye, aki nem takarja el az arcát, hiszen pár hónapja ezt még a WHO és a virológus szakértők sem javasolták. A politikusainkon nincs maszk, a munkahelyen rajtunk sincs, és akkor is levesszük, amikor egy pláza ruhaboltjából átmegyünk egy étterembe, a dologban annyi logika van csak, hogy ruhát próbálni lehet maszkban, enni pedig nem.

Másrészt ott van az a sokszor emlegetett szempont, hogy a koronavírussal járó korlátozások az emberiség 99 százalékát hátrányosabban érintették, mint a vírus maga, itthon nem jött a berobbanás, de még az olaszok és a svédek sem haltak ki, szóval érthető, hogy csökken a félelem, a járvány állítólag véget ért, a politikusok pedig semmit nem mondanak arról, hogy meddig és miért addig lesz kötelező maszkot hordani. Mi, emberek, nem értjük, hogy mi, miért van és magunk lépünk, ha igazunk van, ha nem, ilyenek vagyunk.

Meg olyanok is vagyunk, hogy szeretjük eldönteni, hogy milyen ruhát hordunk, hozzá vagyunk szokva, hogy még télen is maximum a családból szól ránk valaki, hogy öltözzünk fel melegebben, nem áll mellénk sem egy orvos, sem egy miniszter, hogy kötelező a vastag kabát, mert megfázol és aztán jól megfertőzöl valaki mást. Beülhetünk hullafáradtan az autóba, pedig az bizony veszélyes, ahogy a dohányzás meg a védekezés nélküli szex is. Az élet csupa kockázat, és a demokrácia meg a liberális világ alapja, hogy ezeknek a kockázatoknak a mérlegelését az emberekre bízzák.

Senkit sem biztatnék arra, hogy ne hordjon maszkot, de engem az ország jövője szempontjából nem ijeszt meg, hogy vannak, akik az állami szabályozás ellenére nem teszik.

Inkább megnyugtat.

Selmeci János jegyzete a 2020. június 26-i Esti gyorsban hangzott el.