„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Védekezésből elégtelen

29/05/2020 15:26

| Szerző: Klubrádió

A kormány sikernek tünteti fel a koronavírussal szembeni védekezést. Az igazság az, hogy az egész régiót megkímélte a járvány, a magyar halálozási arány pedig iszonyú magas.

2020. május 29. Reggeli gyors - részlet 20.05.29. Kunetz Zsombor
20:20
00:00

Még nincs vége – állította határozottan Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi rendszerfejlesztő, amikor a koronavírus-járvány további terjedéséről kérdeztük. Rögvest hozzátette, hogy nem csupán egy újabb őszi hullámra utal, hanem ennél sokkal többre. Számtalan kérdésre még nincs válasz, rengeteg feladat áll a szakma és a politika előtt.

 

A kormány nagy sikert emleget a védekezés kapcsán, a valóság viszont az, hogy a járvány megkímélte ezt a régiót, országoktól, kormányoktól függetlenül. Még nem tudni, hogy miért. Lehet szerepe annak, hogy a kelet-európai országokban nagyon komolyan vették a kötelező védőoltásokat, de lehet más oka is. A fertőzöttek számához viszonyított halálozási arány viszont rettenetesen magas Magyarországon. Még Svédországban sincs ekkora, pedig ott tényleg szabadjára engedték a vírust, nem olyan megoldást választottak, mint itt. Ez tehát azt jelzi, hogy kezdettől fogva elégtelenre minősíthető a veszélyhelyzet kezelése.

A folytatás pedig még rosszabbnak ígérkezik a Kunetz Zsombor által felfestett helyzetkép szerint. Azt tudjuk, hogy hol vannak, lehetnek a járvány gócpontjai, de még ott sem végeznek megfelelő szűrést. A járvány ilyen gócpontokban bármikor belobbanhat újra, fontos lenne a szigorú kontroll.

A veszélyhelyzet lehetőséget adott arra, hogy elkezdjék az egészségügy rég aktuális átszervezését, csökkentsék a kórházak számát, a centrumokat viszont fejlesszék, de nem tették. Az is egyértelművé vált, hogy népegészségügyi irányítás, központ átszervezése nem vált be. Nem működik az intézményrendszer, ideje lenne lépni.

Aztán jön a politikai játszma. Kunetz Zsombor véleménye szerint egyértelmű, hogy az egészségügyet is –elvileg- irányító miniszter, Kásler Miklós már csak egy céltábla. Azért kell, hogy elterelje a figyelmet, miközben a háttérben Orbán Viktor intézheti a gazdasági ügyeit. A törvényt, amelyet a felhatalmazási törvény helyébe tesz a hatalom, brutálisnak tartja a szakértő. Annak elfogadásától kezdve bárhol, bármikor elrendelhetnek rendkívüli helyzetet, olyanok a kórházakban a munkafeltételek. Jöhetnek hát a katonai és rendőrparancsnokok, az egészségügyben dolgozóknak pedig egyet kell tenniük: vigyázzba állni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.05.29. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert