„Klubrádió
Esti gyors

Tüntess, menj meccsre, csak légyszi közben maradj otthon! – Selmeci János jegyzete

5/06/2020 18:06

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Olyan nincs, hogy három hónapja is igazunk volt, meg most is.

2020. június 05. Esti gyors-részlet (2020.06.05. Selmeci János jegyzete)
02:25
00:00
A koronavírus velünk él, figyelmünk nem lankadhat, maszkot fel és legyen meg a másfél méter! - figyelmeztetnek a kutatók. A nyári programok veszélyeiről, a félelmetes második hullámról cikkezik a sajtó.

No meg tömegtüntetésekről. A kötelező védőtávolságot be nem tartó futballszurkolókról, nyíló határokról, induló repülőjáratokról, strandolásról, maszk nélkül kocsmázó fiatalokról. A világ megunta az otthonmaradást.

Más lehetőség nem is volt, a növekvő munkanélküliség, a kórházi ellátás hiánya, a védőoltások elmaradása sokkal nagyobb fenyegetésnek tűnik ma már, mint a vírus, ami az emberiség nagy részét egyáltalán nem érintette. Amerikában sem csak a rendőri erőszak elleni tiltakozás vitte ki az embereket az utcára, hanem a növekvő szegénység is. Mondjuk meg nekik, hogy menjenek haza?

Bár a járvány túl van a csúcsán, lazítások nagyjából olyan számok mellett kezdődtek el, mint három hónapja a szigorítások. Feltehetjük a kérdést, hogy mikor robban be a járvány, ha nem most, amikor újra tömegek vannak az utcákon, Magyarországon pedig még a stadionokban is? Mikor lennének tele a kórházak, ha nem most, amikor velünk nem egy háztartásban élő barátainkkal sörözünk a kocsmában reggelig? A választ a következő hetekben megkapjuk.

(Tegyük hozzá gyorsan, Magyarországon egy hónapja kezdődtek az érettségik, aztán valahogy mégsem robbant be. Zárójel bezárva.)

Persze a politikusok is érzik, hogy ennek így semmi értelme nincs, úgyhogy kompenzálnak: itthon hamarosan kinyithatnak a színházak, de az EMMi által kiküldött útmutató szerint még az együtt érkező családtagok sem ülhetnek egymás mellé. Lehet menni szurkolni, örülhetsz a kedvenc csapatod góljának, de csak négy széknyire a többiektől. A New York-i kormányzó megkérte a több tízezer tüntetőt, hogy két demontstráció között ugorjanak el egy koronavírus-tesztre.

Mindez ugye nagyon életszerű (nem).

Az a magyar kormány, amelyik áprilisban kiüríttette a kórházi ágyak felét, ma engedélyezi, hogy tízezren szurkoljanak a Magyar kupa döntőn. Persze, hogy nem tartják be az ajánlott védőtávolságot, mindenki tudta, hogy nem fogják. Az, hogy az emberek értsék is, hogy mi, miért történik, hogy világos legyen, hogy a kormány szerint most akkor fontos a távolságtartás és kerülni kell tömeget vagy nem, továbbra sem szempont.

Talán a kormányok, a politikusok tudnak valamit, amit mi nem. És a járvány nem fog berobbanni. De ha most sem robban be, akkor mégis miért állt le a világ három hónapra?

Selmeci János jegyzete a 2020. június 6-i Esti gyorsban hangzott el.