„Klubrádió
Esti gyors

Schmidt Mária magánakciója lehetett az Index bedöntése?

31/07/2020 12:40

| Szerző: Klubrádió/szg

A Magyar Narancsban megjelent cikk szerint több jelből is arra lehet következtetni, hogy Schmidt Mária magánakciója vezetett az Index szinte teljes szerkesztőségének távozásához. A szerzővel beszélgettünk, aki szerint a Fidesz környezetéből állítják, hogy a Terror Háza főigazgatója, milliárdos üzletasszony állhat a háttérben.

2020. július 30. Esti gyors / részlet, Keller-Alánt Ákos (20.07.30.)
06:31
00:00

Keller-Alánt Ákos cikket írt a Magyar Narancsban az Index körüli eseményekről, ennek egyik állítása, hogy Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának magánakciója vezethetett a piacvezető portál látványos széteséséhez. Erre természetesen nincs közvetlen bizonyíték, csak jelek, amelyek alátámaszthatják.

Az Esti gyorsban közölte: furcsa, hogy ő ír erről, mert nem volt indexes, ennek az az oka, hogy a távozó újságírókat titoktartás köti, és ezt nem oldják fel.

Úgy folytatta: tudható volt, hogy a hatalomnak szúrja a szemét az Index már régóta, de a nemzetközi botránytól tartva csendes módon szerették volna „elintézni”, nem olyan hangosan, mint az Origo átállítását vagy a Népszabadság megszüntetését. Azt, hogy Schmidt Mária magánakciója lehet, a Fidesz köreiből állítják, hozzá több forrásból is ez jutott el, a kormány „médiaügyi fontos emberei” azt kommunikálják, hogy nem az ő ügyük volt.

 
Az Index szerkesztősége a tömeges felmondás napján, 2020. 07. 24-én
Fotó: Bődey János/Index
 


Schmidt Mária több szempontból is érdekelt lehetett ebben; közismertek az Indexszel szembeni ellenérzései, és talán úgy gondolta, jó pontokat szerezhet Orbán Viktornál, ha elintéz valamit, amit Orbán már rég el akart. A fia, Ungár Péter LMP-s képviselő az Azonnaliban tulajdonos, és ha a Gerényi-terv megvalósul, akkor az Azonnali is nagy lökést kapott volna azzal, hogy a cikkei megjelenhetnek az ország egyik legolvasottabb portálján.

Ráadásul Schmidt Mária családi cégének, a több milliárdos BIF-nek az igazgatóságában ül Vaszily Miklós, aki márciusban az Index mögötti cég, az Indamedia tulajdonosaként jelent meg. Sajtóhírek szerint Schmidt Mária jóban van Gerényi Gáborral, az említett terv szerzőjével is, aki az Azonnali másik résztulajdonosa.

Az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy éppen amikor a felmondások elkezdődtek az Indexnél, Schmidt Mária Vaszilyvel ebédelt nyilvános helyen, egy budai étterem teraszán. Szerinte ez erődemonstráció, mert ha nem lett volna ilyen célja, találkozhattak volna egy irodában, és nem járt volna arra egy újságíró.

Keller-Alánt Ákos szerint azért is lehetett magánakció, mert a kormánymédia fontos felületein az első pár nap teljesen össze-vissza kommunikáltak az Indexről, el kellett telnie némi időnek, hogy előálljanak valamilyen narratívával.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Schmidt Mária/Facebook

Esti gyors
2020. július 30., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János