„Klubrádió
Esti gyors

Ha egy új cikk se jelenne meg az Indexen, bajban lenne a tulajdonosi kör

24/07/2020 20:38

| Szerző: Klubrádió

Szalay Dániel újságíró, a Media1.hu főszerkesztője szerint csökkentett módban folytatja az Index.hu, miután a portál több mint nyolcvan dolgozója mondott fel a főszerkesztő kirúgása után. Ha mindenki azonnal otthagyta volna az Indexet, akár a pereskedést is kockáztatva, jóval nehezebb helyzetben lenne a tulajdonosi kör. Ha szombaton már egy hír se jelenne meg az oldalon, talán be is dőlne a cég – tette hozzá.

2020. július 24. Esti gyors / részlet, Szalay Dániel (20.07.24.)
10:32
00:00

Az Index.hu körül kialakult helyzetről, a függetlenség veszélybe kerüléséről, a főszerkesztő eltávolításáról, majd a tömeges felmondásokról kérdeztük Szalay Dániel újságírót, a Media1.hu alapítóját.

Az Esti gyorsban azt mondta: szerinte ami most történt az Indexnél, az évek óta benne volt a levegőben. Hogy elkerülhető lett volna-e, nem tudni, de úgy tűnik, „valahol kódolva volt”. Hogy pont most következett be, az őt meglepte, mert már korábban is voltak súlyos helyzetek. Márciusban volt egy váltás az Index sales house-át is magában foglaló cég élén (akkor érkezett az Origo átállításánál elhíresült Vaszily Miklós), de előtte évekkel már egy KDNP-s politikushoz, Oltyán Józsefhez került az említett cég, az Indamedia egy része. 

Azt mondta: az utolsó csepp a pohárban a főszerkesztő leváltása volt, ezt élték meg az újságírók annyira reménytelennek, hogy végül felmondtak. Persze tettek még egy próbát, hátha enged Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának és a lapot tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke annak a nyomásnak, hogy helyezzék vissza Dull Szabolcsot, de nem állt kötélnek, és ez talán nem is volt reális lehetőség.

Mi vész most el? A legnagyobb online szereplőről beszélünk, amely bizonyos mutatókban versenyez ugyan a 24.hu-val, de alapvetően piacvezető. Ez az oldal nemcsak önmagában jelentős, hiszen látogatókat visz a legnagyobb blogtárhelyre, a blog.hu-ra és több ismert aloldalra, mint a Totalcar, a Velvet, a Portfólió. Ha komolyan visszaesne az Index látogatottsága – amire van esély –, ezek a szereplők is megéreznék ennek következményeit.

 
Az Index szerkesztősége a tömeges felmondás napján, 2020. 07. 24-én
 


Mi lesz az Index jövője? Szalay Dániel kiemelte: még dolgoznak a portálnál, beadták ugyan a felmondásukat, de nem azonnal lépnek ki, mert ennek munkajogi következményei lehettek volna. Tehát nem az történik, hogy holnaptól már nem lesznek hírek az oldalon, csökkentett módban folytatja az Index, ami a tulajdonosi körnek kedvező, mert meg tudják kezdeni egy új stáb kialakítását. Ha mindenki azonnal elment volna, abból lehetett volna ugyan pereskedés, de az is előállt volna, hogy nincs látogató, nem teljesülnek kampányok, be is dőlhetett volna az Index. Jelen állás szerint 90 emberből több mint 80-an jelezték, hogy távozni készülnek, és értesülések szerint a két napja kinevezett vezérigazgató, Szombathy Pál, valamint az igazgatóság új tagja, Sztankóczy András is távozik, ha a szerkesztőség feláll.

Kérdés, hogy működik-e tovább az Index, találnak-e új embereket, tudnak-e tovább működni, és az a fő kérdés, hogy kik veszik át. Az első nevekből már lehet tudni, hogy Fidesz-közeli portál lesz-e vagy sem.

A távozó indexesek létrehoztak egy Facebook-oldalt, azt ígérik, hogy továbbviszik az eredeti szellemiséget. Arra, hogy elképzelhető-e új saját portál, Szalay Dániel úgy válaszolt: ha új oldalt akarnak indítani, akkor olvasói támogatásra mindenképpen szükségük lesz. Ha el tudják érni, hogy sok olvasó fizessen a tartalomért, akkor lehet sikerük, de Magyarországon a fizetett tartalom még gyerekcipőben jár. Innentől kezdve marad a hirdetési piac, amely viszont nagyon torz lett az elmúlt években. Például, ha egy vállalkozás dolgozik az államnak, adott esetben fél hirdetni egy kormánykritikus oldalon, mert félti a megbízásait.

A témában megszólalt Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa is Esti gyors című műsorunkban. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Bődey János/Index.hu

Esti gyors
2020. július 24., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János