„Klubrádió
Megbeszéljük...

Index-rovatvezető: Nem Bodolaival volt a fő baj, Gerényiéket a fejünkre ültették

29/07/2020 19:25

| Szerző: Klubrádió/szg

Évek óta egy időzített bomba volt, amely most robbant fel – így jellemezte az Index működési modelljét Jenei Miklós, a portál gazdasági rovatvezetője. Azt mondta, az Index.hu lényegében az újságírókból és néhány számítógépből áll, minden más az Indamediáé, ahová márciusban érkezett meg a kormányközeli menedzser, Vaszily Miklós. Arról is beszélt, hogy nekik nem a céget tulajdonló alapítvány vezetőjével, Bodolai Lászlóval volt alapvető problémájuk. Gerényi Gáborékat pedig nem kérték fel tanácsadásra, rájuk kényszerítették őket.

2020. július 29. Megbeszéljük / részlet, Jenei Miklós (20.07.29.)
17:43
00:00

Néhány héttel ezelőtt a veszélyben jelzésre állította az Index függetlenségét mutató barométert a szerkesztőség, majd Dull Szabolcs főszerkesztőt előbb az igazgatóságból tették ki, végül felmondtak neki. A szerkesztőség 90 tagjából 80-an mondtak föl a piacvezető portálnál. Az Index egyik munkatársát kérdeztük a helyzetről.

A távozás okairól

Jenei Miklóst, az Index gazdasági rovatvezetőjét elsőként arról kérdeztük, hogy miért álltak fel. Azt mondta, ennek teljesen közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Dull Szabolcs főszerkesztőt kirúgták, kicsit távolabbról nézve pedig az, hogy úgy érezték, a függetlenségüket ezzel olyan mértékben sértették, ami már nem vállalható.

Jelei is meg előzményei is voltak a tömeges felmondásnak, de annyiban nehéz helyzetben vannak (sokan azért sem szólalnak meg), mert titoktartási kötelezettségek terhelik őket. Ráadásul többen úgy dolgoznak még a lapnál, hogy tölteniük kell a felmondási idejüket – tette hozzá.

Közölte, nemcsak arról van szó, hogy nagyon szerették Dull Szabolcsot és kiálltak mellette, hanem arról: a szerkesztőségnek megalakulása óta alapelve volt, hogy senki nem szólhat bele abba, mit írnak, miről írnak és kik a munkatársaik. Úgy fogalmazott: ha valaki kívülről áttöri ezt a pajzsot, amelyet a szerkesztőség eddig tartani tudott, akkor a függetlenségük már vállalhatatlan mértékben sérül, ezért számít ez vörös vonalnak.

Jenei Miklós is elmondta: Gerényi Gábor korábbi Index-alapítónak, az Azonnali.hu társtulajdonosának volt egy tanácsadóként megfogalmazott terve; őt és tanácsadótársát, Erdélyi Zsoltot (utóbbi egyébként már Dull menesztése előtt szorgalmazta a főszerkesztő leváltását) az Index vezetésének „fejére ültették”, nem kérték fel őket, hanem rájuk kényszerítette ezt a helyzetet az Indamedia, amely körbeveszi és pénzügyileg kontrollálni tudja az Indexet. Ezek a tanácsadók olyan átalakítási tervet fogalmaztak meg – ki akartak szervezni rovatokat –, amely a szerkesztőség végét jelentette volna.

 
Index.hu szerkesztőségi ülés, 2020.07.23. (kép: Bődey János/Index)
 


Kiszabadulhatott volna az Index?

Arra a kérdésre, hogy a márciusban érkezett „Fidesz-közeli médiavégrehajtó”, Vaszily Miklós milyen befolyással volt az Index.hu vállalatra, Jenei Miklós azt mondta, ez nehéz és komplex helyzet. Arról van szó, hogy maga az Index.hu, amelyet látnak az olvasók, az újságírókból és néhány számítógépből áll, de annak felületeit már az Indamedia adja el, minden szolgáltatást tőle kell vásárolni, általuk ismeretlen szerződéseken keresztül. 

Az Index saját akaratából nem tudott szabadulni ebből a helyzetből és rajtuk, tehát az Indamedián múlt, mennyi reklámot ad el, abból mennyi jut vissza a szerkesztőséghez. Ez kódoltan már korábban is veszélyeztette az Indexet, de eddig nem volt olyan beavatkozási kísérlet, amely ellen kiálltak volna. Ez „évek óta időzített bomba volt”, amely most robbant fel – fogalmazott Jenei Miklós. 

Részletezte: bár egy alapítvány tulajdonában áll a cég, amelynek kuratóriumi elnöke Bodolai László, az alapítványt viszont egy Nanga Parbat nevű vállalat alapította, amelynek a tulajdonosa az Indamedia. Valójában az Index nemcsak partnerként kötődik az Indamediához, hanem egy másik, hátsó úton is.

Bodolai László szerepe

Jenei Miklós azt mondta: úgy jelenik meg ez kifelé, mintha Dull Szabolcs és Bodolai László állna szemben egymással, de nekik valójában nem Bodolaival volt az alapvető és közvetlen problémájuk. Sokat tett azért az elmúlt években, hogy ebben az alapítványi formában működhessenek, biztosan rengeteg villámot elhárított, ami érte a szerkesztőséget. Szerinte Bodolai próbált mozogni ebben a nagyon nehéz viszonyrendszerben, és most erősen elmérte a mozgásterét, de valójában „nem ő a valódi aktor” ebben a történetben.

A kiválás nem volt cél, garanciákat szerettek volna a függetlenségükre, de mivel ezeket nem kapták meg, nem volt más választásuk. Tulajdonképpen a semmibe ugrott a szerkesztőség, mindenki hatalmas kockázatot vállalt az elveiért. Azt is mondta: nagyon úgy tűnik az elmúlt napok eseményei után, hogy az Index szerkesztőségének távozása „olyan űrt hagy a közéletben, amelyet a társadalom szeretne betölteni”. Szerinte, ha ennek valaha is lesz folytatása, azt a milliós olvasótábor hozza létre, mert szüksége van rá. Lesz-e működő új portál a következő hetekben? Jenei Miklós közölte: ilyen méretű projektet nem lehet néhány hét alatt összehozni. A szerkesztőség szeretne együtt maradni, ezért úgy gondolja, valami „szükségszerűen kell, hogy legyen ebből”.

* * *

Kerestük Bodolai Lászlót is, Index.hu Zrt-t. tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnökét is, de nem sokkal az adás előtt lemondta az interjút.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: az Index szerkesztősége a tömeges felmondás napján, fotó: Bődey János/Index.hu

Megbeszéljük...
2020. július 29., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György